Politik

Et flertal i Folketinget vil trodse Kina og have Taiwan genoptaget i WHO

De Radikale og blå blok vil med et nyt forslag have Taiwan med i Verdenssundhedsorganisationen, WHO, igen. Kina er imod. Regeringen er i tvivl om, hvad den vil sige til det konkrete forslag.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, beklager, at man ikke kan bruge Taiwans gode erfaringer med at bekæmpe coronapandemien, »fordi de er udelukket fra det fine selskab«. Foto: Miriam Dalsgaard

Trods kraftig kinesisk modstand skal Taiwan med i Verdenssundhedsorganisationen, WHO, igen.

Det foreslår et flertal i Folketinget bestående af blå blok og De Radikale i et beslutningsforslag, som efter planen skal førstebehandles torsdag.

Konkret lyder forslaget, at regeringen sammen med bl.a. USA og Storbritannien skal støtte, at Taiwan genindtræder som observatør i WHO’s besluttende organ, World Health Assembly. Her sad Taiwan indtil 2016, da Kina fik taiwanerne smidt ud. Kina mener, at Taiwan er en del af Kina.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, ser det som et problem, at man ikke kan bruge Taiwans gode coronaerfaringer, »fordi de er udelukket fra det fine selskab«. Samtidig er det nødvendigt at stå imod, når Kina forsøger at »tryne« de små, mener han.

»Kina er desværre mere og mere aggressiv. Vi skal trække en streg i sandet nu,« siger V-ordføreren.

De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, siger:

»Taiwan har faktisk interessante resultater i bekæmpelsen af pandemien, og derfor kan vi heller ikke se nogen som helst grund til, at de ikke skal kunne deltage i WHO, som de også har gjort tidligere.«

Udenrigsminister Jeppe Kofod skriver i en mail, at han støtter observatørstatus til Taiwan, men at Danmark fører en ét-Kina-politik og derfor ikke »anerkender Taiwan«. Han foreslår sagen diskuteret på næste møde i Det Udenrigspolitiske Nævn. Derfor er det uvist, hvordan regeringen vil forholde sig til forslaget.

Den kinesiske ambassade meddeler skriftligt, at Taiwan »manipulerer« og søger uafhængighed, og at Folketinget ikke har ret til at blande sig i spørgsmålet:

»Vi modsætter os kraftigt enhver handling fra enhver magt, som er imod ét-Kina-princippet, og som blander sig i Kinas interne forhold.«

Taiwans repræsentationskontor i København mener, at WHO skal anerkende, at Taiwan »ikke tilhører Kina«.

Læs også
Top job