Politik

Trump-administrationen blacklister kinesiske selskaber

Foto: AP/Alex Brandon

Trump-administrationen har ikke lagt arbejdshandskerne i de sidste får dage, der er tilbage af regeringsmagten i Det Hvide Hus. Sent torsdag fik Kina og nogle af landets største selskaber lige en hilsen og blev blacklistet.

Det sker på grund af påståede forseelser i det Sydkinesiske Hav, og det har medført et investeringsforbud mod yderligere ni virksomheder og sanktioner mod embedsmænd ifølge Reuters.

Trækket øger spændingerne mellem Kina og USA, blot få dage før den kommende præsident, Joe Biden, rykker ind i Det Hvide Hus. Bidens team, der skal tage over, har ikke kommenteret trækket.

Det er blandt andet direktører fra statsejede kinesiske selskaber, der bliver ramt, samt talsmænd fra det kinesiske kommunistparti, militærpersoner samt oliegiganten CNOOC.

Pentagon har skrevet endnu ni kinesiske selskaber i den sorte bog. Og det er selskaber, der er knyttet til det kinesiske militær, blandt andet flyproducenten Comac og Xiaomi, der laver smartphones, skriver Reuters. Selskaberne vil blive en del af investeringsforbuddet, der løber frem til 11. november i år.

Aktierne i Xiaomi falder fredag 12,9 pct. på børsen i Hongkong.

Dermed er spændingerne i Det Sydkinesiske Hav brudt ud i lys lue. Konflikten går ud på, at indoneserne gør krav på områder, som kineserne hævder er deres. Samtidig er det en vigtig handelsrute for blandt andet amerikanske selskaber.

- USA står fast og forsøger at forsvare suveræne rettigheder og interesser i overensstemmelse med international lov, sagde den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, torsdag.

Pompeo sagde også, at USA indfører visumrestriktioner for ledere af kinesiske statsejede virksomheder og embedsmænd fra det kinesiske kommunistparti og flåden.

Udenrigsministeren påpegede ifølge Reuters, at sanktionerne var rettet mod dem, der "er ansvarlige for eller medvirker til enten at kræve eller arbejder på millitarisering af områder i Det Sydkinesiske Hav".

BRANCHENYT
Læs også