Serier

Hvert 30. sekund indlægges en patient med corona i England

30 sygehuse kunne fyldes alene med coronapatienter i England alene, siger direktøren for britiske sundhedsvæsen.

Corona rammer verden
Storbritannien er nu så langt med vaccinationsprogrammet, at man har vaccineret flere end der er blevet registreret smittet med coronavirus. Men særligt England er fortsat hårdt ramt, og det kan ses på landets sygehuse. Her er det fra  London Nightingale Hospital, der også er et af syv masse-vaccinationscentre, der åbner i England i denne uge.  Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Mens den britiske coronamutation langsomt gør sit indtog i Danmark, så har den stadig hårdt fat i Storbritannien og særligt England, hvor pandemien dog ser ud til at tabe en smule fart.

På den positive side er smittetallene ved at stabilisere sig i de dele af England, der har været hårdest ramt - det er særligt i London, i Sydengland og i Sydøstengland.

Lørdag ramte Storbritannien ydermere en milepæl: Der er nu flere, der er vaccineret mod coronavirus, end der er personer, der har været smittet med coronavirus.

»Det her er uden tvivl den værste pandemi, vi har haft i et århundrede«

Simon Stevens, øverste chef, NHS

Men der er fortsat en stigning i smittetilfældene blandt personer over 60 år - og sygehusene? De er stadig presset til noget nær det maksimale - og presset vil vokse yderligere de kommende uger.

Det fortalte øverste direktør for NHS - det britiske sundhedsvæsen - Sir Simon Stevens på The Andrew Marr Show på BBC søndag morgen.

»Situationen er meget klar. Og jeg vil ikke stå her og pakke den ind. Hospitalerne er under ekstrem pres. Personalet er under ekstrem pres. Siden juledag har vi, på tværs af England, oplevet en vækst på 15.000 nyindlagte patienter med coronavirus. Det er nok til at fylde 30 hospitaler alene med coronapatienter. En ny patient indlægges med coronavirus hvert 30. sekund,« sagde NHS-direktøren til journalisten Andres Marr, BBC.

I interviewet fortalte direktøren også, at en fjerdedel af de nyindlagte er under 55 år.

Det er særligt London, samt det syd- og sydøstlige England, der har været hårdt ramt af den britiske coronamutation, som har fået det mundrette navn B117.

Ifølge Health Service Journal, der er et medie henvendt til sundhedsvæsenet, ser antallet af indlæggelser i disse områder ud til at være toppet med færre nyindlagte de seneste dage. Men ifølge Steven Simons har coronavarianten nu fået større tag i andre områder af England.

Nationalt stiger antallet af indlagte hver uge med 12 pct. Men for en uge siden var det 25 pct hver uge. Pandemien taber altså fart, selvom den fortsat er stigende målt på antal indlagte.

På spørgsmålet om, hvorvidt NHS nogensinde har befundet sig i en så usikker situation, svarer direktøren:

»Nej. Det her er en unik begivenhed i vores 72-årige historie. Det her er uden tvivl den værste pandemi, vi har haft i et århundrede.«

Ifølge Statens Serum Institut er der søndag fundet 283 tilfælde af den britiske coronavariant blandt borgere i Danmark det seneste døgn. Lørdag var tallet 256.

BRANCHENYT
Læs også