Serier

Regeringen vil mangedoble loftet over coronahjælp til virksomheder

Regeringen vil have lov til at give danske virksomheder op til fire mio. euro i statsstøtte om måneden, lyder svaret til EU-Kommissionen, der er på vej med lempeligere regler.

Corona rammer verden
Dansk Industri roser regeringen for at spille ud med en mangedobling af loftet over statsstøtte til virksomhederne under coronakrisen. Arkivfoto

Hvis det står til den danske regering skal det være slut med snærende EU-bånd, der gør, at virksomhederne alligevel ikke kan få penge fra statslige hjælpepakker i det omfang, som de er stillet i udsigt.

Regeringen vil hæve loftet for, hvor meget landene må give deres virksomheder i statstøtte under coronakrisen til fire mio. euro per virksomhed om månenden. Det fremgår af et svar fra regeringen til EU-Kommissionen.

Kommissionen har spillet ud med at hæve loftet fra de nuværende tre mio. euro per virksomhed frem til sommer til 5-10 mio. euro per virksomhed frem til udgangen af i år. Det sker efter kritik af, at statsstøttereglerne står i vejen for at give større virksomheder den hjælp, som de er stillet i udsigt, da virksomhederne hurtigt rammer støtteloftet.

Men det er langt fra nok, mener den danske regering.

»Fra dansk side appellerer vi til, at Kommissionen øger støtteloftet, så det adresserer det reelle behov i de hårdest ramte sektorer. Danmark foreslår derfor en væsentlig forøgelse af støtteloftet [...], så det bliver muligt at yde støtte svarende til 4 mio. EUR pr. virksomhed pr. måned fra september 2020 og indtil behovet for Covid-19 restriktioner ophører,« hedder det i høringssvaret.

Regeringens linje glæder Dansk Industri, der har været bannerfører for virksomhedernes kritik af støtteloftet.

»Vi er meget glade for, at regeringen har lyttet til erhvervslivets opråb, og at Danmark nu beder EU-Kommissionen om at hæve støtteloftet. Det er afgørende, at danske virksomheder får den hjælp, de er stillet i udsigt, og som de har så hårdt brug for i denne krise,« siger Emil Fannike Kiær, politisk direktør i Dansk Industri.

Konkret er problemet for virksomhederne, at de danske politikere måske nok har vedtaget hjælpepakker, der f.eks. for kompensationsordningen for faste udgifter giver adgang til at få 70-90 pct. af de faste udgifter dækket, men det nuværende statsstøtteloft på tre mio. euro frem til sommer betyder, at virksomheder af en vis størrelse reelt vil få en langt mindre andel af de faste omkostninger dækket.

Kravet for dækning af de faste omkostninger er en omsætningsnedgang på mindst 30 pct.

»Vi har været meget bekymrede for, at støtteloftet ville ramme de danske virksomheder hårdt, og danske arbejdspladser ville komme i fare. Så det er helt rigtigt, at regeringen har imødekommet os på dette, og vi vil gerne rose regeringen for at tage denne kamp i EU,« siger Emil Fannike Kiær.

Om Danmark kommer igennem med ønsket, er dog ikke sikkert. EU-Kommissionen ventes at færdigbehandle sit forslag i løbet af nogle uger efter høring blandt medlemslandene.

Læs også
Top job