Politik

Ny energiø skal opføres 80 kilometer ude i Nordsøen

En kunstigt anlagt ø bliver danmarkshistoriens største anlægsprojekt. Staten vil eje størstedelen af øen.

Artiklens øverste billede
Danmark skal producere mere strøm fra havvind og til det formål skal der etableres en energiø 80 kilometer ude i Nordsøen. Torsdag blev et bredt flertal enig om en aftale, der bringer energiøen tættere på etablering. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Et bredt flertal i Folketinget har indgået aftale om konstruktion og ejerforhold for en ny energiø i Nordsøen. Dermed er øen nu et skridt tættere på at blive opført efter flere års undersøgelser og politiske forhandlinger.

Den kunstige ø 80 kilometer ude i Nordsøen bliver danmarkshistories største anlægsprojekt med en pris på 210 milliarder kroner. Det svarer til op imod fem Storebæltsbroer eller fire Femernbælt-forbindelser. Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

- Med den her beslutning sætter vi rammerne for et afgørende fyrtårnsprojekt i den grønne omstilling, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Energiøen bliver anlagt som en egentlig kunstig ø, der skal samle og fordele strømmen fra omkringliggende havvindparker.

Den præcise udformning af øen er endnu ikke fastlagt. Men den forventes i første omgang at få en størrelse, der svarer til 18 fodboldbaner. Med den størrelse vil øen have kapacitet til at dække tre millioner husstandes strømforbrug.

På sigt skal kapaciteten kunne udvides fra tre til ti gigawatt, hvilket er nok til at forsyne ti millioner husstande med strøm. Når øen udvides, vil den ”som minimum” blive på et areal svarende til 64 fodboldbaner, oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Hvis Danmark skal have fuld værdi af investeringerne, skal tempoet dog sættes op og rammerne afklares hurtigt, mener Wind Denmark, der er et sektorfællesskab for virksomheder og vindmølleejere.

- Beslutningen om en fysisk ø er nu en kendsgerning. Derfor er det vigtigt, at alle kræfter nu bliver lagt i at skabe klarhed om de tekniske, økonomiske og juridiske rammer for etableringen og ikke mindst de altafgørende udlandsforbindelser, så det nødvendige tempo sikres, siger direktør Jan Hylleberg fra Wind Denmark.

Ud over øen i Nordsøen er det også besluttet at opføre en energi-ø på to gigawatt i Østersøen. Her vil Bornholm fungere som selve energiøen med havvindmølleparker tilkoblet.

Når energiøerne er fuldt udbygget, vil der være installeret syv gange så meget havvindkapacitet som i dag.

De konkrete rammer om ejerskabet skal nu fastlægges, så udbudsprocessen kan igangsættes og øerne realiseres hurtigst muligt.

Aftalen om energien er indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

/ritzau/

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.