• Opdateret 20/02/2021 kl. 18:07
Politik

Regeringen vil onsdag melde ud om mulig udfasning af restriktioner

Folketingets partier skal tirsdag drøfte indsatsgruppens sundhedsmæssige anbefalinger. Onsdag vil offentligheden blive indviet i regeringens plan.

Artiklens øverste billede
Sundhedsminister Magnus Heunicke meddeler, at der på onsdag bliver meldt ud, hvilke restriktioner der forlænges, og hvilke der kan udfases. Arkivfoto: Jens Dresling

Regeringen vil onsdag d. 24. februar melde ud om, hvorvidt der i løbet af de kommende uger og måneder kan lempes på nogle af de gældende restriktioner.

Samtidig vil regeringen komme med en melding om, hvilke restriktioner der skal forlænges efter den 28. februar.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

»Planen for genåbning bygger på, at det selvfølgelig skal være sundhedsfagligt forsvarligt, når vi lemper restriktioner. Samtidig skal genåbningen ske med størst mulig forudsigelighed om, i hvilken takt forskellige dele af samfundet vil blive åbnet igen. Derfor er de matematiske udregninger, de sundhedsfaglige indstillinger og den Faglige Referencegruppes anbefalinger helt afgørende for, at vi på en sikker måde kan åbne samfundet mest muligt op i den situation, vi står i nu,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Ekspertgruppen for matematisk modellering er tilknyttet SSI og regner på mulige scenarier for udfasning af restriktioner. Indsatsgruppen består blandt andet af sundhedsmyndighederne og kan på baggrund af ekspertgruppens modeller komme med en indstilling til regeringen om, hvilke restriktioner der kan lempes på en sundhedsmæssig forsvarlig måde.

Ministeriet får mandag den 22. februar den faglige indstilling om, hvad der eventuelt kan åbnes, og hvad der bør holdes lukket. Herefter modtager Folketingets partier beregningerne, og tirsdag vil der være drøftelser med partilederne.

Baggrunden for at der afholdes drøftelser så tæt på dato for udmelding er, at eksperter og myndigheders præcise faglige beregninger og indstillinger først kan foretages tæt på beslutningstidspunktet, sådan at data er mest retvisende, lyder argumentet fra ministeriet.

Onsdag indvies offentligheden så i, hvordan den kommende tids køreplan for coronahåndteringen vil være.

Meldingen om restriktionerne har været længe ventet, bl.a. af Folketingets blå partier, som i sidste uge kollektivt meddelte, at der mangler »konkrete svar« på, hvilke planer for genåbningen, der foreligger.

Kritikken har sundhedsministeren afvist med henvisning til, at en forsigtig genåbning ifølge ekspertgrupperne bør ske i etaper.

»Den helt klare anbefaling fra ekspertgrupperne er, at der skal være god tid mellem de forskellige genåbningsfaser. Der skal ske en gradvis åbning under tæt overvågning af data,« sagde Magnus Heunicke i sidste uge til Jyllands-Posten.

Idéen om regionale genåbninger er bl.a. blevet diskuteret politisk, lige som ekspertgruppen er blevet bedt om at regne på, om man forsvarligt kan sende de større elever tilbage i skole.

Også en genåbning af butikkerne samt en åbning for udendørs idræt under visse forhold er scenarier, der er lagt på bordet.

Regeringen har selv meddelt, at man »håber på« en delvis genåbning fra marts med den britiske variant, der senest har spredt sig hastigt ved et stort smitteudbrud i Kolding, som den helt store joker i ligningen.

Den overordnede prioritering for rækkefølgen i en genåbning er anbefalet af den Faglige Referencegruppes rapport fra januar, oplyser Sundhedsministeriet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.