Serier

Politisk flertal vil genåbne den nye epidemilov allerede til efteråret

De Konservative, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og De Radikale bakker op om et forslag fra Venstre, der vil pålægge sundhedsministeren at revidere en ny epidemilov senest 15. oktober.

Corona rammer verden
Et politisk flertal bestående af Venstre, Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti vil have regeringen og Magnus Heunicke til at genåbne den nye epidemilov til oktober. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Den nye epidemilov, der forventes vedtages allerede tirsdag, ser ud til at få en langt kortere levetid end forventet.

Et flertal i Folketinget mener nu, at den bør revideres igen allerede til efteråret.

Helt konkret stiller Venstre et ændringsforslag, som vil forpligte regeringen til at fremsætte et forslag om at revidere epidemiloven senest 15. oktober 2021.

Der kan sagtens være uhensigtsmæssigheder rundt omkring og ting, der ikke er blevet fanget. Det her har haft en meget hastende karakter.

Martin Geertsen (V), sundhedsordfører

Det er det ændringsforslag, som Konservative, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance nu bakker op om.

Det oplyser partierne til Jyllands-Posten.

»Målet var en grundig proces, men det er tydeligt, at der fortsat er punkter, der kræver opmærksomhed. Den gældende lov og derved alle indsatser mod COVID-19 ophører 1. marts, så vi skal have en ny lov vedtaget. Det er dog også klart, at der stadig er dele, vi skal have skruet på. Derfor er det klogt at bruge de næste måneder på at se, om der skal laves yderligere justeringer og lave en planlagt revision til efteråret,« udtaler sundhedsordfører Stinus Lindgren (R) i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten.

Meldingen fra partierne kommer efter, at Jyllands-Posten mandag beskrev, hvordan epidemiloven åbner for vidtgående overvågning af danskernes færden i f.eks. restauranter, fitnesscentre og sportsklubber.

Dagen forinden havde Politiken sat kritisk fokus på en anden bestemmelse i loven, der giver myndighederne mulighed for at afkræve borgerne oplysninger om deres nære kontakter som led i smitteopsporingen.

Kort forinden havde Jyllands-Posten beskrevet, hvordan Folketinget blot en uge inden epidemilovens vedtagelse havde fået oversendt Sundhedsstyrelsens høringssvar til en ny epidemilov.

I disse dokumenter fremgik det, at Sundhedsstyrelsen har haft forbehold over for flere elementer i epidemiloven. Blandt andet muligheden for at indføre besøgsforbud i ældres egen bolig på plejehjem.

Det er blandt andet disse omstændigheder, der har fået Venstre til at foreslå, at epidemiloven allerede skal revideres til oktober.

»Der kan sagtens være uhensigtsmæssigheder rundt omkring og ting, der ikke er blevet fanget. Det her har haft en meget hastende karakter,« siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) om lovbehandlingen indtil nu.

Ny epidemilov

Da coronakrisen ramte i foråret 2020, vedtog Folketinget en række hastelove, der gav regeringen vide beføjelser til at indskrænke borgernes frihedsrettigheder for at bekæmpe epidemien – f.eks. nedlukninger og forsamlingsforbud.

I efteråret offentliggjorde regeringen et første udkast til en ny epidemilov, der skulle erstatte hastelovene og være rammen for bekæmpelsen af fremtidige epidemier.

Udkastet blev dog trukket tilbage efter massiv faglig og politisk kritik. Særligt udskældt var det, at regeringen selv kunne iværksætte tvangsindgreb uden at spørge Folketinget.

Et bredt politisk flertal blev før jul enig om principperne for en ny epidemilov, hvilket bl.a. sikrer Folketinget mere kontrol med de restriktioner, som en regering kan indføre.

Lovudkastet ventes vedtaget af Folketinget tirsdag.

Hos De Konservative forklarer sundhedsordfører Per Larsen, at det blandt andet er de seneste dages fokus på indsamling af borgernes personlige oplysninger som led i smitteopsporing, der har affødt behovet for en hurtig revision af loven.

»Der er rejst noget utryghed om datasikkerhed. Det er klart, at det skal vi have fuldstændig på plads. Det er helt utrolig vigtigt for den enkelte, at ens data bliver behandlet korrekt,« siger han.

Partierne, der nu kræver en revision, vil dog for de flestes vedkommende stadig stemme for loven. Kun DF og Nye Borgerlige har erklæret, at de vil stemme nej.

Hvis ikke det nye lovforslag stemmes igennem, så vil der ikke være noget lovgrundlag under de gældende indgreb mod coronavirus, når den nuværende epidemilov udløber 1. marts.

»Vi skal jo have en epidemilov. Vi er i tidsnød nu, fordi den lov, vi har, udløber. Nu kører vi den (nye lov, red.) igennem, har vi aftalt. Men der bliver behov for at genbesøge den på den anden side af covid-19 – altså til efteråret,« siger Per Larsen.

BRANCHENYT
Læs også