Serier

SMVdanmark: Uforståeligt at der ikke er regnet på frisører i genåbning

Mandag aften kom regeringens ekspertgruppe med sin indstilling til, hvad der bør genåbne fra den 1. marts.

Corona rammer verden
Frisører på Bornholm skal have lov til at genåbne fra den 1. marts ifølge ekspertgruppens indstilling. Dog må frisører og andre liberale erhverv fortsat holde lukket i resten af landet, lyder indstillingen. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Mandag aften kom regeringens ekspertgruppe med sin indstilling til, hvad der kan lade sig gøre at genåbne fra den 1. marts, hvor de nuværende restriktioner udløber.

Heriblandt anbefales det, at udvalgsvarebutikker op til 5.000 kvadratmeter ifølge eksperterne kan genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Det gælder dog ikke for butikker i storcentre, som fortsat bør holde lukket.

Det siger eksperterne

Indsatsgruppen indstiller på nationalt niveau, at

 • Udvalgsvarebutikker op til 5000 m genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Genåbningen gælder ikke udvalgsvarebutikker i storcentre.
 • Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om negativ test.

Forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 20 personer fsva. udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi.

Indsatsgruppen indstiller for landsdelene Vestjylland og Nordjylland, at

 • Alle afgangselever i grundskoler samt på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser kommer tilbage med 50 pct. fremmøde under forudsætning af test 2 gange om ugen.
 • Efterskoler genåbner med fuldt fremmøde ud fra en model med særlige smitteforebyggende foranstaltninger beskrevet af Sundhedsstyrelsen.

Indsatsgruppen indstiller derudover, at såfremt udviklingen tilsiger det, vil øvrige landsdele, hvor smittesituationen egner sig hertil kunne foretage samme genåbning efter 14 dage (15. marts 2021). En genåbning for de sidste landsdele forventes at kunne ske efter påskeferien den 6. april, såfremt smitteudviklingen tilsiger dette.

Indsatsgruppen indstiller for Bornholm, at

 • Grundskoler (alle klassetrin, herunder efterskoler mv.), inkl. klubtilbud genåbnes.
 • Alle øvrige uddannelser, herunder ungdoms- og voksenuddannelser, videregående uddannelser, højskoler mv. genåbnes.
 • Liberale serviceerhverv genåbnes, med krav om mundbind.
 • Forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 10 personer.

Den delvise genåbning af Bornholm er under forudsætning af følgende:

 • Anbefaling til alle bornholmere om én test om ugen.
 • Anbefaling om to ugentlige tests af lærere, pædagoger mv., samt afgangsklasser i grundskolen.
 • To ugentlige tests af lærere mv. og elever/studerende på ungdoms- og voksenuddannelser (med høj compliance).
 • Krav om fremvisning af negativ test for at kunne rejse til og fra Bornholm via færge eller fly
 • Krav om fremvisning/dokumentation for negativ test eller gennemført vaccinationsforløb for kunder i de liberale erhverv, enten ved forevisning af SMS fra privat leverandør (ved antigentest) eller ved brug af app-løsning eller udskrift for PCR-test.
 • Derudover supplering med forsøg med spildevandsovervågning, når dette er klart.


Kilde: sum.dk

De liberale erhverv, herunder frisører, er dog ikke blandt de ting, som eksperterne anbefaler en genåbning af på nuværende tidspunkt. Det er til stor skufffelse for SMVdanmark, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder i Danmark.

»Det er helt uforståeligt, at regeringen ikke har bedt ekspertgruppen om at regne på konsekvenserne ved at åbne de liberale erhverv. En ny tysk undersøgelse fra Berlins Tekniske Universitet viser, at frisørerne er et af de erhverv, hvor smitterisikoen er lavest. De er desuden stærkt økonomisk pressede og bør klart være en del af første genåbningsbølge,« siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, i en pressemeddelelse.

På Bornholm er liberale erhverv dog indstillet af eksperterne til en genåbning. Der vil fortsat være krav om mundbind, og kunderne skal kunne fremvise enten en negativ coronatest eller dokumentere et gennemført vaccineforløb for at komme til f.eks. frisør. Dokumentationen kan ifølge indstillingen være enten forevisning af en SMS fra privat leverandør ved en lyntest eller ved brug af en app-løsning eller udskrift for en PCR-test.

»Vi bakker op om de regionale og lokale åbninger, selv om der er en oplagt risiko for konkurrenceforvridning. Men vi må gøre alt hvad vi kan for at få så meget omsætning i så mange virksomheder som muligt, så det er en risiko, vi må tage med,« siger Jakob Brandt.

Næste skridt er ifølge indstillingen fra eksperterne, at den såkaldte modelleringsgruppe, der laver matematiske beregninger på yderligere genåbninger og konsekvenserne for smitteudviklingen, nu skal regne på, hvad genåbning af 5.-8. klasse, liberale serviceerhverv, forsamlingsforbud, storcentre, restauranter og caféer indtil kl. 22, indendørs kulturinstitutioner, indendørs idræts- og foreningsfaciliteter vil betyde.

På baggrund af beregningerne vil eksperterne foretage en vurdering af, hvilke dele af samfundet der »eventuelt vil kunne genåbne efter påske«, hedder det i indstillingen til regeringen.

BRANCHENYT
Læs også