Politik

Beskæftigelsesministeren ser med alvor på situationen, og »vi bør alle skælve ved tanken«

Danmark vil mangle 99.000 faglærte i 2030, viser en ny prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Konsekvensen er lavere vækst og ringere velfærd, lyder advarslerne.

Vi bør alle skælve ved udsigten til, at der om få år mangler 100.000 faglærte i Danmark, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Fagbevægelsen kræver kvoter og adgangsbegrænsninger for at få flere unge til at vælge en faglært uddannelse, mens arbejdsgiverne vil have flere udlændinge. Arkivfoto: Stine Bidstrup.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft tegner så omfattende, at nedskæringer på velfærd truer. Det er budskabet i en ny prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) over behovet for arbejdskraft i 2030. Om få år vil der ifølge AE mangle 99.000 faglærte.

Vi bør alle skælve ved tanken om, at der om få år kan mangle 100.000 faglærte.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard

AE laver sine prognoser med fem års interval, og der er tale om den hidtil voldsomste mangel på faglærte lige fra smede til sosu-assistenter. AE-chefanalytiker Emilie Agner Damm advarer om lavere produktivitet, lavere vækst og færre penge til velfærd.

Professor Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, vurderer, at især den offentlige sektor vil få svært ved at rekruttere den fornødne kvalificerede arbejdskraft, og at det vil betyde ringere velfærdsydelser.

Fakta om prognosen

Fremskrivningen af arbejdsstyrken er lavet på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata og Børne- og Undervisningsministeriets profilmodel, som angiver den forventede fremtidige uddannelsestilbøjelighed.

Arbejdsstyrken er skaleret til Finansministeriets seneste skøn for arbejdsstyrken, og der er taget højde for fremtidige ændringer i tilbagetrækningsmønsteret som følge af Velfærdsforliget (2006), Aftale om Senere Tilbagetrækning (2011) og Aftale om Tidlig Pension (2020).


Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ser på situationen med alvor.

»Vi bør alle skælve ved tanken om, at der om få år kan mangle op mod 100.000 faglærte, og vi er nødt til at rubbe neglene for at få gjort noget,« siger han.

Regeringen har under coronakrisen bl.a. gjort det muligt for ufaglærte at tage en faglært uddannelse på 110 pct. af dagpengesatsen.

Men vicedirektør i Dansk Industri, Steen Nielsen, anser det ikke for realistisk at få tilstrækkeligt mange unge eller ufaglærte til at tage en faglært uddannelse. Derfor er mere udenlandsk arbejdskraft nødvendigt. Dansk Metals formand, Claus Jensen, advarer om, at det løb er kørt, da lande som Tyskland og Polen står over for at mangle flere millioner faglærte.

»Vi er nødt til langt mere håndfast at få de unge til at vælge uddannelser, der er brug for. Slut med velmente råd. Der skal kvoter og adgangsbegrænsning til,« siger han.

Beskæftigelsesministeren vil ikke afvise nogen redskaber på forhånd.

Læs også