Serier

DF kræver nedlukning af boligområder med høj smitte

Partier deler eksperters kritik af, at regeringen ikke har gjort nok for at nedbringe coronasmitte blandt indvandrere, der gennem hele epidemien har været overrepræsenteret i statistikkerne.

Corona rammer verden
Boligområder med høj coronasmitte, som aktuelt Vollmose i Odense, skal kunne lukkes ned og om nødvendigt bevogtes med politi og militær, kræver Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Finn Frandsen.

Når regeringen kunne lukke Nordjylland ned i efteråret af frygt for en særlig mutation af coronasmitten, kan den også lukke boligområder med høje smittetal, lyder det fra udlændingeordfører Pia Kjærsgaard (DF).

»Jeg synes, at vi skal lukke de områder ned. En ting er, at man siger, at de skal testes alle sammen. Vi går ud og ringer på døre med jeg ved ikke hvor mange tolke, fordi de alle sammen taler forskelligt sprog, men hvad gør vi så, når de bliver testet positive? Går de i selvisolation, som andre gør? Det er jeg ikke sikker på. Jeg synes, at vi har et kæmpe problem,« siger Pia Kjærsgaard.

Hun reagerer på den udbredte smitte aktuelt i blandt andet Vollsmose bydelen i Odense og nye tal fra Statens Serum Institut, som Jyllands-Posten omtalte torsdag. Tallene viser, at indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er overrepræsenterede blandt coronasmitte i årets første måneder, og at gruppen har været det gennem hele epidemien.

Mens personer med ikke-vestlig herkomst udgør 8,9 pct. af befolkningen, tegner gruppen sig omvendt for hele 23 pct. af de smittede i år.

Om nødvendig er DF parat til at bruge politi og militær til at bevogte nedlukkede områder.

»Selvfølgelig skal de først og fremmest have det at vide, ligesom nordjyderne fik det at vide. Nordjyderne rettede sig efter det – og det skal de også gøre i ghettoområderne. Hvis ikke de gør det, så skal der en bevogtning på,« siger Pia Kjærsgaard.

Venstre deler ikke ønsket om at nedlukke boligområder med høj smitte, men sundhedsordfører Martin Geertsen (V) anklager regeringen for at være løbet fra en politisk aftale i forbindelse med den daværende genåbning i august.

Aftalen havde netop fokus på høje smittetal blandt indvandrergrupper og indeholder bl.a. mulighed for at udstede påbud om isolation.

»Der er gjort for lidt, og man er tydeligvis kommet alt for sent i gang med målrettet smitteopsporing, som vi også aftalte. Det er mange måneder siden, at vi lavede den aftale, fordi smitten blandt indvandrergrupper har været et problem hele vejen igennem,« siger Martin Geertsen.

Samtidig har V-formand Jakob Ellemann-Jensen luftet muligheden for at sænke forsamlingsforbuddet fra fem til to personer i områder med udbredt smitte.

Nordjyderne rettede sig efter det – og det skal de også gøre i ghettoområderne. Hvis ikke de gør det, så skal der en bevogtning på.

Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti

Heller ikke SF er klar til at tvangsnedlukke boligområder med høj smitte, men sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen er enig med V i, at der er problemer med effektiv smitteopsporing. Kirsten Normann Andersen har derfor kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd.

»Vi skal først og fremmest intensivt ud og informere og opfordre til test. De må gerne holde ude foran gadedøren, banke på dørene og give informationen, så vi kan få stoppet smittekæderne og isoleret dem, der er smittede. Det er helt afgørende for, at vi kan få kurven til at knække igen,« siger Kirsten Normann Andersen og peger på erfaringer fra Aarhus Kommune som et eksempel på, at det kan lade sig gøre.

I Aarhus-bydelen Brabrand har der tidligere været større smitteudbrud i Gellerupparken, hvor en meget stor andel af beboerne i det sociale boligbyggeri har ikke-vestlig baggrund. Her var det særligt det somaliske miljø, som udbruddet tog udgangspunkt i.

Stadsdirektør Niels Højberg peger på, at problematikken med høj smitte i udsatte boligområder i høj grad skyldes, at indvandrerfamilierne bor tæt sammen.

»Det er hverken, fordi folk er smitsomme, eller fordi de ikke forstår betydningen af at undgå smitte, men der er en sproglig udfordring og noget med lix-tallet og kompleksiteten i de budskaber, man kommer med. Vi har lavet videoer, podcast og alt muligt, og jeg tænker, at det er med relativ god succes, fordi Gellerupparken ikke stikker af nu,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også