Politik

Cepos kritiserer dagpengeforslag: »Der er ikke nogen grund til, at danske skatteydere skal betale for højere dagpenge«

Hvis Fagbevægelsens Hovedorganisations forslag om at belønne nogle ledige med en højere dagpengesats gennemføres, vil det reducere beskæftigelsen, lyder kritikken fra Cepos.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i tænketanken Cepos. Foto: Martin Lehmann

Fagbevægelsens forslag om at give ledige, som har været i arbejde i mindst to ud af de seneste tre år, en højere dagpengesats, er slet ikke nødvendig.

Således lyder kritikken fra den liberale tænketank Cepos.

Forøgelsen af dagpengesatsen på op til 4.000 kr. om måneden skal ifølge Fagorganisationernes Hovedorganisation (FH) ske, fordi forskellen mellem den maksimale dagpengesats på 19.322 kr. om måneden og månedslønnen er blevet for stor.

Men i Cepos mener man, at f.eks. private lønforsikringer kan bruges til at dække en eventuel forskel tilstrækkeligt.

»Der er uenighed om, hvor meget dagpengedækningen er faldet. Men uanset det har danskerne mulighed for at købe en tillægsforsikring for få hundrede kroner og ad den vej få 5.000 kr. i tillæg til dagpengene. Der er derfor ikke nogen grund til at danske skatteydere skal betale for højere dagpenge,« siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

Hvis forslaget fra Fagorganisationernes Hovedorganisation gennemføres vil det ifølge Mads Lundby Hansen betyde, at mange flere danskere vil tjene mindre på at arbejde end at få dagpenge – og det er problematisk.

»Gevinsten ved lavtlønsjob er i dag 6-700 kr. om måneden for en enlig, når man sammenligner maksimale dagpenge på 19.000 kr. med et lavtlønsjob. Det bliver vendt til et tab. Det er ikke fornuftigt,« siger cheføkonomen.

Mads Lundby Hansen stiller derudover spørgsmålstegn ved prisen for forslaget og er bekymret for, at det betyder endnu lavere beskæftigelse.

»Fagbevægelsens Hovedorganisations forslag reducerer beskæftigelsen og koster ifølge dem selv 2 mia. kr. I forvejen har Mette Frederiksens politik reduceret beskæftigelsen med 10.000. Nu bliver reduktionen endnu større. Og i forvejen er skatterne hævet med 12 mia. kr. Skal det nu være endnu dyrere at være dansker?« spørger han.

Det er de 64 forbund i Fagbevægelsens Hovedorganisation, som efter hårde interne drøftelser nåede frem til gårsdagens forslag om at belønne ledige mere i dagpenge. Med til kravet om beskæftigelse lyder det bl.a., at man skal have været medlem af en a-kasse i mindst fire år. Har man kun været medlem i to år, reduceres tillægget i stedet til 2.000 kr.

Årsagen til Fagbevægelsens Hovedorganisations forslag, som gør op med en ellers rodfæstet tankegang om, at alle fortjener det samme i dagpenge, kommer efter, at både fagbevægelsen, eksperter og politikere har udtrykt frygt for at flere vil melde sig ud af a-kasserne på grund af en for lav sats.

På samme tid er det et opgør med de private lønforsikringer, som gennem de seneste år er vokset som supplement eller alternativ til a-kasserne.

Læs også
Top job