Politik

Eksperter ser positivt på coronapas, men en er bekymret for, at lyntest kan blive en joker

Eksperter vurderer, at det danske testsystem er gearet til at håndtere de mange test, som følger af coronapasset.

Artiklens øverste billede
Appen og hjemmesiden Min Sundhed fungerer indtil videre som platform for coronapasset. Foto: Jens Dresling

Hvis du fremover vil slubre caffe latte på en fortovscafé, gå i biografen og se den nye Hollywood-basker eller få klippet coronapandehåret, bliver det kun muligt, hvis du med dit personlige coronapas kan fremvise enten en max. 72 timer gammel pcr- eller lyntest eller har bevis for, at du enten er vaccineret eller allerede har været smittet med coronavirus.

Dermed er coronapasset en grundsten i den langsigtede genåbningsplan, som et politisk flertal bestående af alle partier med undtagelse af Nye Borgerlige sent torsdag aften blev enige om.

Passet får en varm modtagelse hos flere sundhedsfaglige eksperter.

Jeg er lidt loren ved, at man har en bagkant på 72 timer på antigentesten. Det er lidt over grænsen af, hvad de kan holde til med henblik på stabilitet, fordi de ikke fanger de helt små mængder virus.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, Københavns Universitet

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, kalder passet en »acceptabel løsning«.

»Som sundhedsfaglig ekspert kan jeg godt se, at passet har en plads i den her periode mellem, at vi har påbegyndt vaccination, og til vaccinationerne er færdigudrullet. Det reducerer smitterisikoen ved åbningen af samfundet og gør, at vi kan åbne tidligere, end vi ellers ville have gjort,« forklarer han.

En ting får dog en lille rød advarselslampe til at blinke hos professoren: At man med en 72 timer gammel antigentesten – også kendt som lyntest – i hånden kan få adgang til diverse samfundsaktiviteter. Han mener, at levetiden på 72 timer er »at stramme skruen«.

»Jeg er lidt loren ved, at man har en bagkant på 72 timer på antigentesten. Det er lidt over grænsen af, hvad de kan holde til med henblik på stabilitet, fordi de ikke fanger de helt små mængder virus. Så hvis du er i begyndelsen af infektionen, kan du godt teste negativt i en lyntest og så faktisk teste positiv, hvis du bliver testet dagen efter og dermed være smitsom. Der vil jeg gerne have set perioden reduceret. Men nogle vil den fange, selvom det ikke er 100 pct. optimalt,« lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

Jyllands-Posten er ved at afklare hos Sundhedsministeriet, hvorvidt de 72 timer gælder fra, at borgen er podet, eller fra at borgeren modtager svar på testen.

Epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital Christian Wejse er på samme linje: Det er »meget bedre end ingenting« at lade sig teste med lyntest.

»Jeg vil ikke sige, at lyntest giver en falsk tryghed, for man kan sige, at man på det tidspunkt, hvor testen er taget, med stor sandsynligvis ikke er smitsom. Det er klart, at det er ingen garanti, men det er stadig et udmærket redskab til at kunne dæmpe en smittespredning.«

Da den negative coronatest nu bliver en slags adgangsbillet til en lang række af de aktiviteter, mange af os har savnet i coronanedlukningen, er det nærliggende at tro, at testsystemet dermed også vil blive yderligere belastet. Men Allan Randrup Thomsen vurderer, at det er systemet gearet til.

»Det stiller et krav om, at vores testkapacitet er stor nok til, at folk kan komme til rimeligt nemt. Men det mener jeg godt, vi kan – det er jo trods alt ikke os alle, der skal på restaurant samme dag.«

Christian Wejse peger på, at myndighederne i en længere periode allerede har anbefalet, at danskerne bør lade sig teste mindst et par gange om ugen, og at det bl.a. i landets skoler er blevet et reelt krav for at må møde op.

»Jeg kan ikke lige gennemskue, hvad det kommer til at betyde for testsystemet, men det er da oplagt, at det kan give et stort pres på test, men det er der egentlig allerede med kravene og anbefalingerne om at blive testet to gange for at møde på arbejde eller i skole. Jeg vil umiddelbart tro, at det ikke er en stor ekstra testbyrde,« forklarer Christian Wejse.

Til sammenligning blev der foretaget 272.517 coronaprøver – både pcr- og lyntest – i døgnet fra søndag til mandag.

Danskerne kan allerede nu tilgå coronapasset via appen Min Sundhed, og det havde så mange borgere benyttet sig af tirsdag morgen, at appen gik ned. I løbet af den kommende tid vil der dog blive udviklet en særskilt app, som kan downloades til telefonen, hvor passet vil være at finde.

Af den rammeaftale, som politikerne mandag aften indgik, fremgår det dog, at det også skal være muligt at kunne printe sit coronapas, så de borgere, der ikke er hjemme i den digitale verden, kan bruge passet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.