Politik

Støttepartier opgiver ikke kritik af gasledning: »Det er en dinosaurløsning«

Regeringen har besluttet, at en gasledning til 800 mio. kr. skal forsyne Lolland-Falster. EL og R siger, at en grøn løsning er overset.

Artiklens øverste billede
Regeringen har besluttet, at en 800 mio. kr. dyr gasledning skal forsyne blandt andre Nordic Sugars produktion. Udvindingen af sukker kræver høje temperaturer. Det er en proces, der er meget energikrævende. Foto: Gregers Tycho

Beslutningen om at bygge en 115 km lang gasledning til Lolland-Falster møder fornyet kritik fra to af regeringens støttepartier.

Ledningen skal fra 2024 forsyne landets næststørste CO2-udleder, Nordic Sugar, samt en række andre virksomheder på Lolland-Falster med gas. Først i 2040 er planen, at ren, grøn biogas skal strømme gennem ledningen. Indtil da vil fossil naturgas fylde en stor del af kapaciteten.

Men De Radikale og Enhedslisten opfordrer til yderligere undersøgelser af, om Nordic Sugar kan elektrificeres og dermed køre på grøn strøm.

Med den her løsning er man låst til at bruge fossile brændstoffer helt frem til 2040. Det er ikke at fremtidssikre. Det her er en dinosaur-løsning.

Rasmus Helveg Petersen (R), klima-, energi- og forsyningsordfører

»Jeg tror ikke, at muligheden for en elektrificering er blevet undersøgt ordentligt,« siger energiordføreren for Enhedslisten, Søren Egge Rasmussen.

»Med den her løsning er man låst til at bruge fossile brændstoffer helt frem til 2040. Det er ikke at fremtidssikre. Det her er en dinosaurløsning,« siger klima- og energiordfører for De Radikale Rasmus Helveg Petersen.

Begge partier mener, at myndighederne i forbindelse med en kommende miljøvurderingsrapport skal undersøge, om alternative løsninger kan komme i spil.

Ingen anden sukkerfabrik i verden kører på ren el, og derfor mener Nordic Sugar, at elektrificeringen af de to fabrikker er for usikker og kan føre til udsving i fabrikkernes energitunge udvinding af sukkerroer.

Et offentligt støttet forskningsprojekt har dog konkluderet, at 80 pct. af Nordic Sugars fabrik i Nykøbing Falster kan elektrificeres. Fabrikken i Nakskov kan muligvis også elektrificeres, mener Mogens Weel, ingeniøren bag forskningsprojektet.

»Jeg havde da håbet, at Nordic Sugar havde set dette som et markedsargument og så i stedet havde lavet verdens første elektriske sukkerfabrik,« siger Rasmus Helveg Petersen, som ikke mener, at mulighederne for elektrificering er undersøgt tilstrækkeligt.

Han vurderer, at chancerne for at omgøre regeringens beslutning er små.

»Hvis man først begynder at pløje penge i gasledningen, så er løbet kørt. Men vi har ikke givet op endnu,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Prisen for gasledningen er 792 mio. kr. Gashandleren Andel har forpligtet sig til at betale godt 10 pct. af det beløb, mens resten skal betales af gaskunderne via stigende priser. En elektrificering skulle være blevet betalt af Nordic Sugar selv.

Søren Egge Rasmussen anklager Nordic Sugar for at have nølet med selv at tage de første skridt for en grøn omlægning.

Det afviser Nordic Sugar, som dog oplyser, at det uden gas havde været svært at beholde hele produktionen i Danmark.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen vil ikke stille op til interview, men skriver til Jyllands-Posten, at en elektrificering er afsøgt tilstrækkeligt.

»Energistyrelsen har besøgt produktionen, og ministeriet har været i dialog med virksomheden for at undersøge mulighederne for elektrificering af sukkerfabrikkerne. Men på bundlinjen var konklusionen klar. Det var ikke en reel mulighed for Nordic Sugar. Derfor valgte vi en anden grøn løsning, som også på kort sigt vil spare meget CO2, og som på længere sigt vil blive helt CO2-neutral, når naturgassen erstattes med biogas.«

SF’s klimaordfører, Signe Munk, kalder gasledningen »en pragmatisk løsning«.

Den gør Nordic Sugar grønnere, end tilfældet er i dag. Samtidig sikrer den, at virksomhedens to sukkerfabrikker bliver på dansk jord, mener hun:

»Realiteten er, at valgte vi ikke en gasledning, så kunne vi sende fuldstændig afgørende produktionsarbejdspladser ud af landet.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.