Politik

Lønkompensationen forlænges men kan forsvinde i juli

Lønkompensation forlænges, mens en ekspertgruppe skal se på udfasning af hjælpepakker fra 1. juli.

Virksomheder, der er ramt af nedlukningen i Danmark, vil også i den kommende tid kunne modtage lønkompensation til medarbejderne.

Fredag har regeringen og arbejdsmarkedets parter indgået en aftale om at forlænge ordningen om lønkompensation frem til 30. juni.

Det oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Samtidig er det aftalt, at en økonomisk ekspertgruppe nu skal komme med anbefalinger til, hvordan hjælpepakkerne under coronapandemien kan udfases fra 1. juli og frem.

Forlængelsen af lønkompensationsordningen kommer som en naturlig forlængelse af den politiske aftale om en genåbning af landet. Her blev Folketingets partier - på nær Nye Borgerlige - enige om en gradvis genåbning af landet.

Den langsomme genåbning betyder, at dele af erhvervslivet fortsat vil være ramt af restriktioner i den kommende tid, og derfor forlænges aftalen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har tidligere understreget, at der vil være økonomisk hjælp til virksomheder og lønmodtagere, som er ramt af pandemien, så længe landet er ramt af coronarestriktioner.

Han udtaler i meddelelsen, at lønmodtagere og virksomheder fortsat skal gives tryghed og forudsigelighed.

- Det er glædeligt, at vi nu er der, hvor vi kan begynde at genåbne samfundet. På en ansvarlig måde, så vi gør det skridt for skridt.

- Derfor vil vi gerne give lønmodtagere og virksomheder en tryghed og forudsigelighed for, at lønkompensationsordningen fortsætter frem til sommer, udtaler Peter Hummelgaard.

I januar, hvor de seneste beskæftigelsestal er fra, faldt antallet af lønmodtagere med 22.000, viste tal fra Danmarks Statistik.

Faldet svarer til et dyk på 0,8 procent i antallet af lønmodtagere.

Det var det største fald i beskæftigelsen siden april sidste år, hvor Danmark var midt i den første nedlukning under coronaudbruddet.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, der er en del af trepartsaftalen, udtaler i meddelelsen, at aftalen giver tryghed på arbejdsmarkedet.

Interesseorganisationen SMVdanmark, der repræsenterer cirka 18.000 små og mellemstore virksomheder, kalder imidlertid aftalen for "et kæmpe svigt af dansk erhvervsliv".

Virksomhederne skal nemlig stadig betale mindst 10-25 procent af medarbejdernes løn, lyder det fra administrerende direktør Jakob Brandt.

- Det er et svigt, at lønkompensationsordningen forlænges uden at ændre på kompensationsgraden. Ordningen trænger i den grad til en opgradering, for den er skabt i en tid, hvor virksomhederne kunne tære på opsparingen. Men den opsparing er væk efter mere end et års coronakrise, udtaler han i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.