Politik

Regeringen vil udvide E45-motorvejen til seks-otte spor i det østlige Jylland

Regeringen vil bruge 13,5 mia. kr. på at udbygge motorvej E45 og bygge en ny forbindelse over Limfjorden.

Regeringen lægger op til en massiv satsning på motorvej E45, når man torsdag præsenterer udspillet til fremtidens infrastruktur. Arkivfoto: Tobias Nicolai

Med en ny infrastrukturplan, der præsenteres torsdag, lægger regeringen op til den største motorvejsudbygning i mange år. Først og fremmest skal motorvej E45 op gennem Jylland frem mod 2030 udvides, så den det meste af vejen fra Kolding til Randers bliver sekssporet – og enkelte steder ottesporet. Pris: ca. 6,5 mia. kr.

Vi ser hellere det end så meget andet, og vi ved jo, at de borgerlige kommer til at slæbe en masse motorvej med ind i forhandlingerne.

Anne Valentina Berthelsen (SF), transportordfører

Samtidig vil regeringen ifølge transportminister Benny Engelbrecht have bygget en tredje limfjordsforbindelse til godt 7 mia. kr.

»E45 er Jyllands hovedpulsåre, og sådan en udvidelse vil ikke kun komme byerne i Østjylland til gode, den vil gavne hele transporten mellem nord og syd – transporten for hele Produktionsdanmark. Derfor vil vi udvide E45 fra Kolding til Aalborg og etablere en tredje limfjordsforbindelse,« forklarer ministeren.

Yderligere vil man undersøge, om der skal bygges en ny Vejlefjord-bro, eller den nuværende kan udvides.

»Vores tal peger på over 100.000 biler på Vejlefjord efter 2030. Det er en af de potentielle store flaskehalse, derfor vil vi sætte gang i en forundersøgelse,« siger Benny Engelbrecht.

Horsens er én af de østjyske byer, der er hårdest ramt af trængsel. Borgmester Peter Sørensen (S) er begejstret for regeringens plan:

»Det er meget tilfredsstillende, men det haster. Vi holder alt for tit stille på motorvejen, der sker flere ulykker end nogensinde, og man holder i kø flere km for at komme af motorvejen. Det kan vi hverken byde virksomhederne eller private.«

Venstre jubler over udsigten til en E45-udvidelse. SF er mere lunken:

»Vi ser hellere det end så meget andet, og vi ved jo, at de borgerlige kommer til at slæbe en masse motorvej med ind i forhandlingerne,« siger SF’s transportordfører, Anne Valentina Berthelsen.

BRANCHENYT
Læs også