Politik

Bidens infrastrukturplan kan ende med et aktiesmæk

Foto: Jim Watson

Investorer kan med fordel følge grundigt med i forløbet med den amerikanske præsident Joe Biden og hans regerings 2000 mia. dollar store infrastrukturplan.

Planen kan nemlig bringe et aktiesmæk med sig.

Sådan lyder meldingen fra både Nordea, Jyske Bank og en aktiestrateg i PP Capital ifølge Børsen.

Mens de tidligere hjælpepakker i USA har været en ren gaveregn over selskaberne, lægger Joe Biden nu op til et skattefinansieret ansigtsløft til den amerikanske infrastruktur, hvor selskabsskatten kan stige fra 21 til 28 pct.

Det vil ifølge beregninger fra Goldman Sachs høvle 9 pct. af indtjeningen per aktie i S&P 500-indekset.

- Hvis du som investor før fik 79 kr. i hånden, så får du nu kun cirka 72 kr., så alt andet lige bør de amerikanske aktier falde tilsvarende (9 pct., red.) eller stige det mindre, for der er slet ikke tvivl om, at det er negativt, siger Jens Løgstrup, aktiestrateg i PP Capital til Børsen.

Der er dog den kattelem, at skattestigningen vil anspore flere selskaber til at flytte overskud til lande med lavere skattesatser, hvilket vil begrænse aktiefaldet, uddyber Jens Løgstrup.

At markedet endnu ikke har reageret på udsigten til en skattefinansieret infrastrukturplan skyldes ifølge Jyske Banks chefstrateg, Ib Fredslund Madsen, at tidshorisonten endnu er lang for planen.

- Vi skal have de lange briller på, for planen skal forhandles igennem Kongressen, og det kan tage et halvt til et helt år, og når der er noget, der indeholder skatteforhøjelser, plejer det at blive udvandet, siger han til Børsen.

BRANCHENYT
Læs også