Serier

Sundhedsminister Magnus Heunicke er optimistisk forud for forhandlinger, men maner alligevel til forsigtighed med yderligere genåbning

»Vi har endnu ikke set effekten af den åbning på uddannelsesområdet, som først er trådt i kraft lige efter påske,« understreger sundhedsminister Magnus Heunicke forud for næste uges forhandlinger med de øvrige partier.

Corona rammer verden
Partierne i blå blok samt regeringens støtteparti De Radikale vil have genåbnet mere og hurtigere som følge af den stabile smittesituation i Danmark.  Foto: Marie Ravn

Forudsætningerne ændrer sig hele tiden. Ikke mindst når man har med en pandemi at gøre, hvor mange forskellige faktorer på kort tid kan ændre eksperternes forudsigelser om smittens udvikling.

Det er baggrunden for, at partierne i blå blok igennem længere tid har presset på for at få genåbnet mere og hurtigere i det danske samfund. F.eks. hæfter Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sig ved, at prognosen fra Statens Serum Institut tidligere har vist, at der her midt i april ville være 870 indlagte med covid-19. Det aktuelle tal er 208, og det har vel at mærke ligget stabilt i det niveau igennem adskillige uger.

»Når vi kan konstatere, at indlæggelsestallene er en fjerdedel af, hvad man havde forudsagt, så er der plads til mere genåbning,« siger Ellemann-Jensen ifølge tv2.dk, idet han indrømmer, at det kan være svært at foretage den slags fremskrivninger, og at ingen foreslår at åbne alting.

I en fælles henvendelse til statsminister Mette Frederiksen bad han og partilederne fra K, DF og LA lørdag om, at regeringen allerede nu går i gang med beregninger af yderligere genåbning, så hele processen fremskyndes..

»Vi har tidligere oplevet, at når vi er kommet til forhandlinger og har bedt om at få noget åbnet, så er vi blevet mødt med en forklaring om, at det ikke kan lade sig gøre, fordi der ikke er regnet. Så nu beder vi om, at der regnes på mere,« forklarer Jakob Ellemann-Jensen.

Regeringens støtteparti De Radikale er tilsyneladende også klar til at få genåbnet mere. Politisk ordfører, Andreas Steenberg, skriver på Twitter, at De Radikale støtter de blå partiers ønske om genberegninger af en hurtigere genåbning.

»Især skole-, fritids- og kulturliv står højt hos os,« lyder det fra den radikale ordfører.

I en mail til Ritzau medgiver sundhedsminister Magnus Heunicke, at smittetallene er stabile, og at det giver grund til optimisme forud for de drøftelser med partierne, som han har indbudt til i den kommende uge. Ikke alene er smittetallene stabile, men der er også gang i vaccinationerne, og testkapaciteten er stærkt forøget.

Alligevel maner Magnus Heunicke til forsigtighed:

»Vi har endnu ikke set effekten af den åbning på uddannelsesområdet, som først er trådt i kraft lige efter påske,« skriver han i mailen til Ritzau, hvor han også fortæller, at de seneste beregninger viser, at smitten kan toppe i maj - »medmindre det lykkes at holde smitten nede gennem blandt andet den målrettede indsats fra myndighederne.«

Og med henvisning til forudsigelsen om 870 indlagte midt i april understreger Magnus Heunicke i et svar til TV 2, at man skal være opmærksom på, at skønnet stammer fra beregninger foretaget til genåbningen 1. marts.

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der er 208 indlagte, positivprocenten var lørdag på 0,39, og antallet af færdigvaccinerede danskere er på 7,54 pct.

I en kommentar til disse tal sagde Isik Somuncu Johansen, professor i infektionsmedicin ved Syddansk Universitet og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital, at coronasituationen ser »meget stabil ud«.

Hun vurderede derudover, at der ikke er nogen stor risiko for, at smitten blusser op som følge af påsken og de sammenkomster, der kan have været i påskedagene.

»Selvfølgelig er der stadig en lille risiko for, at tallene vil stige efter påskens sammenkomster. Det vil vi muligvis se effekten af i næste uge. Men jeg tvivler på, det bliver en stor effekt,« sagde hun til Ritzau.

BRANCHENYT
Læs også