Politik

Hjemsendte medarbejdere kan vende tilbage til arbejdet med støttekroner i ryggen

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er blevet enige om at justere lønkompensationsordningen, så medarbejderne kan vende tilbage til deres arbejde, samtidig med at de fortsætter på ordningen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, og adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, ses her sammen med formand for FH, Lizette Risgaard, ved et pressemøde i Statsministeriet sidste år. Arkivfoto: Jens Dresling

Danske virksomheder kan nu kalde deres hjemsendte medarbejdere tilbage på arbejde syv dage før virksomheden åbner og fortsat modtage lønkompensation.

Det er regeringen og arbejdsmarkedets parter tirsdag blevet enige om, oplyser Beskæftigelsesministeriet.

I takt med at samfundet åbner oven på forårets nedlukninger, er der nemlig brug for flere hænder til at genåbne de danske virksomheder, der har været tvangslukket eller har sendt medarbejderne hjem på lønkompensation.

Derfor kan medarbejdere, der er omfattet af lønkompensationsordningen, genoptage deres arbejde i de sidste syv kalenderdage op til virksomhedens genåbning, mens virksomheden fortsat får fuld lønkompensation for disse dage.

»Vi har med denne aftale sikret en øget fleksibilitet i lønkompensationsordningen, som tager hensyn til, at nogle virksomheder efter en lang nedlukning har brug for forberedelsestid til igen at åbne for kunder, besøgende og lignende,« siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Aftalen omfatter både den generelle lønkompensationsordning og ordningen for tvangslukkede virksomheder.

»Heldigvis står vi et sted, hvor vi så småt kan se vores virksomheder genåbne. I den forbindelse er det positivt at medarbejdere får mulighed for at møde på arbejde syv dage inden genåbning, så de kan forberede aktiviteter og sikre, at virksomhederne kan komme hurtigt op i gear,« siger Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Lønkompensationsordningen blev indført sidste forår i forbindelse med de første nedlukninger af samfundet på grund af coronapandemien. Siden er den blevet forlænget flere gange og løber indtil videre til og med den 30. juni 2021.

Ifølge de seneste tal fra Erhvervsstyrelsen har foreløbig 311.000 danskere været hjemsendt på lønkompensation siden marts sidste år. Samlet er der foreløbig brugt knap 14,4 mia. kr. på ordningen.

BRANCHENYT
Læs også