Politik

EU-chef appellerer til Rusland om at trække tropper tilbage

Det er en meget farlig situation, siger EU's udenrigschef om stor forsamling russiske soldater nær Ukraine.

Ukraine har været i krig med prorussiske separatister i den østlige del af landet i otte år. Kampene er taget til den seneste tid. Arkivfoto: Vasily Maximov/AFP

Rusland skal trække en stor gruppe soldater tilbage fra den ukrainske grænse, da situationen er farlig, siger EU’s udenrigschef, Josep Borrell, før et udenrigsministermøde i EU mandag.

- Det er en meget farlig situation. Vi sender en appel til Rusland om at trække sine tropper tilbage fra den ukrainske grænse, siger Borrell.

Det er den største forsamling af russiske soldater ved grænsen, siden konflikten med Ukraine brød ud i 2014.

- Situationen i forhold til Rusland er ikke blevet bedre. Tværtimod. Spændingerne øges, siger Borrell i en kort videokommentar før mødet.

På grund af pandemien holdes mødet på video.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, deltager. Han har orienteret ministrene i EU om den aktuelle situation ved grænsen.

På Twitter opfordrer Kuleba til, at EU lægger yderligere pres på Rusland. Han vil have sanktioner. EU har i forvejen sanktioner rettet mod personer og organisationer i Rusland.

- Jeg foreslår en trinvis plan for, hvordan man kan modvirke yderligere eskalering fra Moskvas side. Forbered nye sektorsanktioner. Sanktioner mod individer er ikke længere nok, skiver Kuleba.

Ukraine har været i krig med prorussiske separatister i den østlige del af landet i otte år. Kampene er taget til den seneste tid.

Der er flere gange indgået aftaler om våbenhvile efter forhandlinger mellem parterne og med deltagelse af Tyskland og Frankrig. Men hver gang har freden varet mindre end et par måneder.

Hen over weekenden er det diplomatiske forhold mellem EU og Rusland forværret yderligere. Først Tjekkiet og derpå Rusland har udvist hinandens diplomater.

Det begyndte med, at Tjekkiet udviste 18 russiske diplomater for at spionere. Det svarede Rusland igen på søndag.

Kreml kalder det en provokation og afviser beskyldninger om spionage.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

BRANCHENYT
Læs også