Serier

Coronasmitten accelererer flere steder uden for Europa

Særligt Indien og flere sydamerikanske lande er i store problemer. I Europa begynder vaccinationen at vise sin effekt.

Corona rammer verden
Mange hospitaler i det nordlige og vestlige Indien, herunder i hovedstaden New Delhi, mangler iltflasker til covid-19-patienter. Danish Siddiqui/Reuters

Samtidig med at vaccineudrulningen lægger en dæmper på smittespredningen i Europa, eksploderer pandemien i dele af den tredje verden, hvor infektionskurverne bliver stejlere og stejlere.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO’s seneste globale status er antallet af nye smittede verden over steget otte uger i træk. Flere end 5,2 millioner blev registreret smittet i den seneste opgjorte uge, og det er ny rekord.

Det er et problem og indebærer også en vis risiko for os, for nu begynder vi snart at rejse rundt i verden og åbne op for rejsende her i Danmark.

Christian Wejse, infektionslæge på Aarhus Universitetshospital og lektor i global sundhed ved Aarhus Universitet.

Dertil kommer, at antallet af covid-19-dødsfald på verdensplan accelererer.

»Det tog ni måneder at nå én million døde, yderligere fire til at passere grænsen for to millioner og kun tre måneder til at nå tre millioner døde,« oplyser WHO.

Store regionale forskelle

Eksperter har gentagne gange peget på, at en stor smittespredning i andre lande kombineret med risikoen for nye mutationer og langsomme vaccinationer kan forlænge krisen. Særligt et land som Indien oplever lige nu en eksplosion i smitten.

»Det er ude af kontrol,« siger Flemming Konradsen, professor i global sundhed ved Københavns Universitet.

Også situationen i Brasilien og i andre sydamerikanske lande er alarmerende.

»Både vores handel, eksport, forsyningskæder og turisme bliver påvirket af, at den økonomiske udvikling i disse lande kan blive sat i stå,« siger Flemming Konradsen.

Christian Wejse, infektionslæge på Aarhus Universitetshospital og lektor i global sundhed:

»Det er et problem og indebærer også en vis risiko for os, for nu begynder vi snart at rejse rundt i verden og åbne op for rejsende her i Danmark.«

Europa var den eneste region, der i perioden den 12.-18. april ikke oplevede stigende smittetal. Ifølge WHO er der i Europa »tegn på, at smittespredningen muligvis er ved at miste farten.«

Vaccinationen begynder at vise sin effekt, siger Christian Wejse:

»Selv om der stadig er et stykke til flokimmunitet, så har vi så stor en andel af befolkningen dækket nu, at der er en masse smittekæder, der ikke kan få lov at køre videre.«

Sammen med Nordamerika er Europa det sted i verden, som er længst med at vaccinere sin befolkning.

Læs også