• Opdateret 22/04/2021 kl. 17:22
Politik

Venstre støtter rigsret mod statsministeren

Til stor forbløffelse for S-ordførere støtter Venstre et borgerforslag om hurtig rigsret mod statsministeren.

Artiklens øverste billede
»Vi har ikke lovet at beskytte statsministeren. Vi vil forfølge denne sag til den bitre ende,« siger Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen. Foto: Jens Dresling

Venstre - og en samlet blå blok - støtter et borgerforslag om at indlede en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen (S) ”nu”. Det fører til stor overraskelse og dunder fra socialdemokrater i Folketingssalen.

Gruppeformand Karsten Lauritzen (V) understreger, at forslaget ikke er juridisk bindende, og at han ikke regner med, at det vil føre til en rigsret nu.

- Det er ikke meget tekst, der står (i borgerforslaget red.). Borgerforslaget fik hurtig tilslutning. Og det tror jeg, det gjorde, fordi rigtigt mange mennesker blev ramt af beslutningen, siger Karsten Lauritzen i salen og fortsætter:

- Venstre kan støtte borgerforslaget, som det ligger. Det er ikke juridisk bindende, og der er nedsat en granskningskommission. Så det bliver jo nok ikke vedtaget. Men vi skylder at vise, at vi tager dette her meget alvorligt.

Borgerforslaget lyder meget kortfattet:

- Mette Frederiksen for en rigsretssag Nu. På grund af der er mange misvisende forhold der er foregået, med hensyn til forsvaret, politi og beredskabsstyrelsen, samt vognmænd og minkavlere.

Venstres udmelding fik en række socialdemokratiske ordførere op af stolen. Venstre har nemlig støttet den granskningskommission, der skal undersøge forløbet.

Derfor mener flere socialdemokrater i salen, at det er useriøst, at Venstre støtter en hurtig indledning af en rigsretssag delvist med den begrundelse, at man ikke regner med, at der vil være flertal for forslaget.

- Er det et ansvarligt parti, der vil skrotte alt det, man er blevet enig om, og så nedsætte en rigsret nu?, spørger Socialdemokratiets Anders Kronborg, der er dyrevelfærds- og fødevareordfører.

Retsordfører for samme parti Jeppe Bruus siger:

- Jeg er målløs over, at Venstre stemmer for beslutningsforslaget. Så Venstre vil stemme for, fordi det ikke er bindende? Men hvis det bliver vedtaget, så er det jo ret bindende?

Gruppeformand for Socialdemokratiet Leif Lahn kalder det useriøst, at Venstre stemmer for at indlede en rigsretssag, uden at forløbet er undersøgt til bunds.

Til det svarer Karsten Lauritzen:

- Jeg synes ikke, det er useriøst. Det er efter grundig overvejelse, at vi har besluttet at støtte dette forslag, siger han og siger yderligere:

- Vi har ikke lovet at beskytte statsministeren. Vi vil forfølge denne sag til den bitre ende.

Også Dansk Folkeparti, De Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige støtter lovforslaget.

De Konservatives grundlovsordfører, Mai Mercado, siger, at det vil være mærkeligt for partiet at stemme imod, når ”man er overbevist om, at der er sket et lovbrud”.

De Radikale udtrykker skuffelse over, at Venstre støtter forslaget, da man mener, at partiet skulle afvente granskningskommissionen, og at forløbet bliver undersøgt til bunds. Og siger at man ikke bør stemme efter, om man regner med, at der er flertal for eller imod et forslag, men efter, om man reelt vil have forslaget gennemført.

Samme holdning har SF og Enhedslisten. Med Socialdemokratiets stemmer betyder det, at der er et flertal mod borgerforslaget, der dog stadig skal andenbehandles.

/ritzau/

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.