Serier

Tokyo lukker ned igen, mens De Olympiske Lege er lige om hjørnet

Der er igen erklæret nedlukning i Tokyo. For covid-19 stormer frem igen, og det er mutationerne, der i høj grad driver smittebølgen. Samtidig er der kun tre måneder til, at OL kommer til byen, og kun én pct. af befolkningen er vaccineret.

Corona rammer verden
En mannequindukke bærer maske uden for et stormagasin i Tokyo. Metropolen er igen ramt af en nedlukning efter covid-19 er blusset voldsomt op i flere af Japans storbyer. Foto: REUTERS/Androniki Christodoulou/Ritzau Scanpix

TOKYO – Japan har erklæret sin tredje nedlukning, efter covid-19 igen har spredt sig som en løbeild gennem flere af landets største byer. Det er i sig selv meget dårlige nyheder for både økonomien og den generelle folkesundhed. Samtidig kommer nedlukningen blot tre måneder før, De Olympiske Lege skal begynde i Tokyo.

Denne gang er det især Osaka, der er hårdt ramt med over tusind nye virustilfælde om dagen. Tokyo følger ikke langt bagefter.

Det lyder måske ikke af meget, men Japan tester minimalt for covid, og det sande tal antages at være langt, langt højere: Situationen er så slem, at Osaka har måttet sende svære covid-tilfælde til naboområder, idet der ikke er hospitalspladser nok i storbyen.

For at gøre ondt værre er det især de nyere, mere smitsomme mutationer af covid, der driver den nuværende bølge.

Japan er samtidig langt bagefter, når det gælder vaccinationer. Kun én pct. af landets befolkning har modtaget et stik, og grundet en række logistiske flaskehalse er der ikke udsigt til bedring på den front før om flere måneder.

Derfor blæser myndighederne alarm. Nedlukningen vil i skrivende stund gælde Tokyo, Osaka samt to andre storbyer.

»Vi bliver absolut nødt til at begrænse befolkningens bevægelser, og vi bliver nødt til at gøre det konsekvent,« udtalte Japans økonomiminister Yasutoshi Nishimura på en pressekonference fredag morgen, efter rygterne om nedlukningen havde svirret i flere døgn. »Vi har brug for kraftfulde, korte og fokuserede tiltag.«

Japan har ellers undgået de hårdeste former for nedlukning, som vi kender dem fra Danmark. Men denne gang bliver anderledes end den sidste af slagsen.

Fra den 25. april til den 11. maj vil alle etablissementer, der serverer alkohol, blive bedt om at lukke. Det samme gælder stormagasiner, forlystelsesparker og andre samlingssteder, mens skoler i det store hele vil forblive åbne – i hvert fald for nu.

Japan og covid
  • Japan har haft 550.000 tilfælde af covid-19 ud af en befolkning på 125 millioner.
  • Det sande tal er dog langt højere, da myndighederne ikke tester meget for virussen.
  • Der har været 9.800 dødsfald. Dermed har Japan klaret sig bedre end mange andre lande, trods få hårde nedlukninger.
  • I stedet har Japan forsøgt sig med universel mundbindsbrug samt tidlige lukketider for barer og restauranter.
  • Imens arbejder et stigende antal hjemme, mens kontormødetiderne er forskudt, så morgenmylderet begrænses.
  • Men nervøsiteten spøger. Japan har en af verdens ældste befolkninger. Omkring 20 pct. af japanerne er over 70 år.
  • Det kan gøre en smittebølge ekstremt dødelig, hvis den for alvor får fat.

Samtidig kan nedlukningen snildt forlænges, udtaler Nishimura, hvis ikke smittekurven knækker.

Både de japanske myndigheder og Den Internationale Olympiske Komité understreger, at den nuværende nedlukning ikke har noget at gøre med OL. I stedet handler det om at begrænse smitten under Japans såkaldte Golden Week, der falder tidligt i maj og er en af landets længste ferieperioder.

Golden Week er som regel en blanding af rejser, shopping og fest, hvor de ellers arbejdsomme japanere kan slappe af og få stressen ud af kroppen. Men ikke år i – Golden Week’s eskapader er aflyst, lyder beskeden.

Det kan ramme økonomien hårdt. Efter ellers pæne eksporttal i det seneste kvartal står Japan nu over for en mulig recession, ifølge stort set alle analytikere. For to tredjedel af landets vækst genereres af det private forbrug, og det har været hårdt presset af et år i coronavirussens tegn.

Samtidig vokser skepsissen blandt den bredere befolkning. Den Olympiske Fakkel bæres stadig rundt i Japan, men nu stort set kun på lukkede områder med et absolut minimum af tilstedeværende. Alligevel testede en af deltagerne positiv for covid i denne uge.

OL i sig selv tegner til at blive et lige så lukket foretagende. Udenlandske turister er forment adgang, mens debatten raser om, hvor mange japanske tilskuere, der kan inviteres indenfor – hvis overhovedet nogen. Medier vil stadig få adgang, om end i begrænset form. Atleterne vil blive bedt om at tage hjem så hurtigt som muligt.

Alligevel spøger tvivlen. I denne uge aflyste Japans bilføderation endda Tokyo Motor Show, der er et af landets største erhvervsmesser – til trods for at det afholdes om efteråret, og flere måneder efter OL er slut. Igen med begrundelsen, at det ville være uforsvarligt under de nuværende omstændigheder. Omstændigheder, føderationen ikke forudser, ændrer sig meget i det næste halve år.

Den japanske regering og IOC mener dog fortsat, at OL kan afholdes som planlagt.

Læs også