Politik

Genåbningen giver rekordstort pres på testcentrene – og skaber lange køer flere steder

Både Falck og Copenhagen Medicals forventer en travl fredag, og allerede fra morgenstunden var der lang kø for at blive testet på Aarhus Havn.

Køen ved testcentret på Aarhus Havn strakte sig fredag morgen hele vejen fra Kulbroen forbi Jyllands-Postens domicil og hen til testcentret i Filmbyen. Ventetiden er omkring en time, anslår Falck. Video: Benny Kjølhede

Få et coronasvar – og få testet din tålmodighed samtidig.

Genåbningen af samfundet betyder ekstra pres på landets teststeder, nu hvor mange danskere skal fremvise en negativ coronatest for at komme på restaurant eller smage på en fredagsøl på en bar.

Både Falck og Copenhagen Medicals, som udfører hurtigtests i henholdsvis hovedstaden og blandt andet Midt- og Nordjylland, melder om rekordstort testpres i disse dage.

Det skaber fredag formiddag køer og ventetider på hele og halve timer ved flere af de større teststeder i byerne.

Aarhus

Ved Filmbyen på Aarhus Havn strækker køen sig fredag morgen rundt om bygningen, og ventetiden forventes at være omkring en time. Det samme gælder for flere af de øvrige teststeder i byen.

»Der har været travlt – og er travlt – alle steder denne uge. Man kan godt mærke, at folk glæder sig til at komme ud og få en øl og noget mad,« siger Jørgen Mieritz, der er direktør for Falck Ambulance i Danmark og sidder med ansvaret for Falcks testindsats.

Torsdag blev der sat rekord med flere end 100.000 udførte tests på de ca. 170 teststeder, som Falck driver.

»Vi bruger meget tid på, hvordan vi kan undgå lange ventetider, men det er svært at forudsige, fordi der lige pludselig kan dukke mange mennesker op,« siger Jørgen Mieritz.

Presset er særligt stort ved de større teststeder i byerne, mens langt de fleste mindre teststeder uden for byerne kun har få besøgende og ingen ventetid. Se listen over alle teststeder i Midtjylland her.

Aalborg

I Aalborg er køerne særligt lange ved testcentret i lufthavnen og på Gammeltorv. Her er ventetiden hhv. over halvanden time og en time.

Ventetiden forventes at være kortest sidst på formiddagen.

Se de forventede ventetider på Falcks testcentre i Nordjylland via linket her.

København

I hovedstaden stod folk i kø hele vejen rundt Forum på Frederiksberg fredag morgen.

Også Copenhagen Medicals, som driver hurtigteststederne, satte torsdag rekord med omkring 80.000 udførte hurtigtests. Forventningen er, at nå op på samme niveau fredag.

»Vi er oppe at slå rekord nærmest hver dag,« siger presseansvarlig Trine Baadsgaard, som forsikrer om, at folk nok skal komme igennem trods presset.

»Vi kommer ikke til at se folk vente i timevis, men der er noget kø, så hvis det er vigtigt at få en test i dag, så lad være med at komme i sidste øjeblik,« siger hun.

Den estimerede ventetid ved testcentrene Forum og DGI Byen er mere end 30 minutter fredag formiddag. Det samme gælder for testcentrene i Rødovre, Nordvestkvarteret og ved Bella Center.

Frederiksberg Rådhus og Zoo på Frederiksberg melder dog om kortere køer og op til 15 minutters ventetid.

På Copenhagen Medicals hjemmeside kan du få et overblik over de forventede ventetider og se hvor, der er fri bane.

I Region Syddanmark står Carelink for at udføre hurtigtest. På hjemmesiden her kan du få et overblik over, hvornår risikoen for kø er størst og mindst.

Tre gode råd

Trine Baadsgaard har tre gode råd, hvis man vil undgå lang kø:

  • Søg mod de store testcentre. Selvom, der er mange mennesker, er der også flere podere, så køen glider hurtigere.
  • Kom på skæve tidspunkter. Undgå myldretiden før arbejde og lige efter fyraften. Testcentret i Bella Center har for eksempel døgnåbent.
  • Hvis det er vigtigt at få en test, så lad være med at komme i sidste øjeblik.

Copenhagen Medicals uddanner i øjeblikket 200-300 nye podere hver dag for at kunne følge med de kommende måneder.

Det er Region Hovedstaden, som bestemmer testkapaciteten og placeringerne af testcentrene.

Læs også