Politik

Embedsmænd får hård medfart i instruks-sag, men »Støjberg er ikke af krogen«, siger eksperter

Fem embedsfolk risikerer disciplinære sager for deres rolle i sagen om adskillelsen af unge asylpar. Sagen har medført, at tidligere udlændingeminister Inger Støjberg skal stilles for en rigsret. Og mens hendes forsvarsadvokat ser kommissionsberetningen som en afsløring af, at det er embedsmændene og ikke Støjberg, der har et problem, så er flere eksperter uenige.

Inger Støjberg meldte sig ud af Venstre, da et flertal af partiets folketingsmedlemmer gjorde klart, at de ville stemme for en rigsret imod hende. Arkivfoto: Joachim Ladefoged Inger Støjberg (V) fastholdt i en tale før afstemningen om en historisk rigsretssag, at hun ikke opfordrede nogen til at gøre noget ulovligt i en sag om adskilte asylpar. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Afhøring i Instrukskommissionen i Retten på Frederiksberg.Fhv. minister i Udlændinge- og Integrationsministeriet Inger Støjberg. Afhøringer i Instrukskommissionen, der skal undersøge tidligere minister Inger Støjbergs ordre om adskillelse af unge asylpar. Forhenværende departementschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Uffe Toudal Pedersen ved Retten på Frederiksberg.  Afhøringer i Instrukskommisionen, der skal undersøge tidligere minister Inger Støjbergs ordre om adskillelse af unge asylpar, i Retten på Frederiksberg. Forhenværende direktør for Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet. Afhøringer i Instrukskommissionen, Retten på Frederiksberg, der skal undersøge tidligere minister Inger Støjbergs ordre om adskillelse af unge asylpar. Tidligere særlig rådgiver Mark Thorsen. Tidligere vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum ankommer til afhøring i Instrukskommissionen i Retten på Frederiksberg torsdag 20. august 2020. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020) Afhøringer i Instrukskommissionen, Retten på Frederiksberg, der skal undersøge tidligere minister Inger Støjbergs ordre om adskillelse af unge asylpar. Afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Line Skytte Mørk Hansen. Afhøringer i Instrukskommissionen, Retten på Frederiksberg, der skal undersøge tidligere minister Inger Støjbergs ordre om adskillelse af unge asylpar.Fhv. afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Lykke Sørensen. Afhøringer i Instrukskommissionen, Retten på Frederiksberg, der skal undersøge tidligere minister Inger Støjbergs ordre om adskillelse af unge asylpar. Chefkonsulent i Udlændinge- og Integrationsministeriet Jesper Gori.

Selv om fem embedsmænd får kras kritik for deres rolle i sagen om adskillelse af unge asylpar, der har ført til, at forhenværende udlændingeminister Inger Støjberg skal for en rigsret, så rokker det ikke afgørende ved ministerens eget ansvar i sagen.

Sådan lyder vurderingen fra tre juridiske eksperter, efter at den såkaldte Instrukskommission mandag offentliggjorde sin anden og sidste delberetning i sagen. Her vurderer kommissionen, at fem navngivne embedsmænd har forsømt deres pligter i en sådan grad, at der kan gøres et ansættelsesretligt ansvar gældende over for dem...

Læs også
Top job