Politik

Folketinget har ophævet Messerschmidts immunitet

Et enigt Folketinget har tirsdag banet vejen for, at Anklagemyndigheden kan rejse tiltale mod DF-næstformanden.

Arkivfoto: Jens Dresling

Vejen er nu banet for, at Anklagemyndigheden kan tiltale Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, for svig med EU-midler og dokumentfalsk.

Folketinget har tirsdag enstemmigt ophævet DF-politikerens grundlovssikrede immunitet med stemmerne 96 for og 0 imod.

Messerschmidt var selv fraværende ved afstemningen.

Tidligere i april kom det frem, at Anklagemyndigheden vil tiltale DF-profilen for misbrug af 98.835 EU-støttekroner i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i 2015.

Pengene kom fra den alliance af europæiske partier – kaldet Meld – som DF var medlem af, og efterfølgende blev der rejst tvivl om, hvorvidt indholdet af sommergruppemødet var i overensstemmelse med de ansøgninger om EU-støtte, som partiet havde indgivet.

Sagen har været undersøgt af både EU’s anti-svindel-kontor, Olaf, og siden af Bagmandspolitiet i Danmark, SØIK.

Morten Messerschmidt har bekræftet, at udkastet til anklageskriftet mod ham også indeholder påstand om dokumentfalsk.

Han nægter sig skyldig i alle anklager.

Strafferammen for svig med EU-midler efter straffelovens § 289a går fra bøde op til halvandet års fængsel, mens straffen for dokumentfalsk kan være bøde eller op til to års fængsel.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger, vil Anklagemyndigheden gå efter en fængselsstraf i sagen.

Grundloven giver immunitet

Folketingsmedlemmernes immunitet er indskrevet i Grundlovens § 57 for at beskytte medlemmerne mod vilkårlige forfølgelser fra regeringens side. Bestemmelsen betyder, at en siddende politiker ikke kan stilles for retten i en straffesag, før Folketinget har givet samtykke – medmindre medlemmet bliver grebet på fersk gerning.

I praksis giver Folketinget dog altid samtykke til at ophæve immuniteten, når det gælder straffesager, og forud for tirsdagens afstemning havde Udvalget for Forretningsordenen indstillet forslaget til vedtagelse.

BRANCHENYT
Læs også