Politik

Amerikansk militær kan med ny aftale operere i Norge, som var det i USA

Aftale mellem Norge og USA giver amerikanerne historisk godt fodfæste i det højspændte Arktis.

Artiklens øverste billede
USA og Norge er ikke ukendt med fælles militære manøvrer. På dette billede ses US Marines fra Fox Company under øvelsen Reindeer 2 i Setermoen, Norge, i oktober 2019. Foto: Stoyan Nenov/Reuters

Det i forvejen højspændte Arktis kan meget vel gå hen at blive decideret eksplosivt, når en netop indgået aftale mellem Norge og USA træder i kraft.

Med aftalen får amerikanerne nemlig et historisk godt militært fodfæste i den uroplagede region, hvilket kan gå hen at skubbe yderligere til de mange spændinger mellem stormagterne USA og Rusland.

Aftalen betyder blandt andet, at USA fremover kan flytte ind og bygge på de norske militærbaser, ligesom amerikanerne kan medbringe deres eget udstyr, uden at Norge behøver at have indsigt i, præcis hvad det er.

Det er worst case scenario; at sikkerhedsdilemmaet bliver en skrue uden ende, hvor den ene optrapper efter den anden.

Henrik Gram Pedersen, sektionschef for Center for Arktiske Sikkerhedsstudier

De amerikanske soldater får desuden »uhindret adgang« og vil derfor kunne rejse frit ind og ud af Norge. USA får desuden selv lov til at være politi for sine egne soldater – også selv om de begår forbrydelser uden for baserne og i deres fritid, skriver Aftenposten.

Kort sagt kan det amerikanske militær operere i Norge, som var det på amerikansk territorie. Næsten i hvert fald.

Beskyttelse til Norge

For der er selvfølgelig et men.

Selv om amerikanerne får uhindret adgang til Norge, skal de ifølge aftalen stadig respektere, at de befinder sig på norsk grund. Med andre ord: De skal følge den norske lovgivning.

Derfor må USA heller ikke sende hverken atomvåben, landminer eller klyngebomber med soldaterne til Norge. Rammerne for, hvad amerikanerne har tænkt sig at gøre i landet, skal fortsat godkendes af de norske myndigheder.

En russisk ubåds gennembrud af isen ved Alexandra Island i marts 2021 blev fanget af en satellit. Foto: Maxar Technologies/Reuters
Rusland lægger ikke skjul på sine aktiviteter i Arktis. Dette billede blev udleveret af det russiske forsvarsministerium efter en stor øvelse i marts 2021. Billederne viser en russisk atomdrevet ubåd, der er brudt op gennem isen. Foto: Ruslands forsvarsministerium/AP

Men hvad med nordmændene? Hvad får de ud af aftalen?

Ifølge landets Forsvarsdepartement – der over for Aftenposten betegner aftalen som »vigtig for Norge, norsk sikkerhed og norske interesser« – handler det i bund og grund om beskyttelse, i en tid hvor området omkring Arktis, og dermed også Norge, er præget af spændinger og massiv russisk oprustning.

Ved at have amerikanerne på norsk jord vil Norge i tilfælde af krig hurtigere kunne hjælpes, ligesom det ifølge departementet vil blive mindre ”fristende” at være aggressiv over for Norge.

Men Norge risikerer omvendt også, at aftalen skubber yderligere til spændingerne i Arktis og dermed bidrager til eskalering, vurderer Henrik Gram Pedersen, der er sektionschef for Center for Arktiske Sikkerhedsstudier ved Forsvarsakademiet.

»Der er ingen tvivl om, at nogle vil læse det som en øget militarisering, i og med at amerikanerne vil være mere aktive i det arktiske område,« siger han og fremhæver, at aftalen allerede er blevet mødt med russisk skepsis.

Om det tipper magtbalancen i regionen, er svært at sige, lyder det fra Henrik Gram Pedersen. Men, siger han:

»Sker det, risikerer man et øget russisk aktivitetsniveau, der så trækker et øget Nato-, bilateralt eller amerikansk aktivitetsniveau, og så eskalerer militariseringen. Det er worst case scenario; at sikkerhedsdilemmaet bliver en skrue uden ende, hvor den ene optrapper efter den anden.«

Et magtbalancespil

Den nye militære aftale følger en større tendens, hvor USA og Norge i stadig stigende grad samarbejder militært på norsk grund.

Det er ikke mere end et par måneder siden, at USA sendte flere bombefly samt soldater til Norge, og amerikanerne har før udtrykt interesse for at få fast flådebase i Evenes.

I februar udstationerede amerikanerne for første gang i nyere tid både mandskab og bombefly på den norske flyvestation i Ørland.

Oprustningen skal ifølge flere eksperter ses som led i et magtbalancespil, hvor USA vil vise Rusland, at det er villigt til at øge sin militære tilstedeværelse, i takt med at russerne spiller med musklerne i regionen.

Aftalen om den øgede amerikanske tilstedeværelse i Norge mangler stadig at blive godkendt af det norske Storting.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.