Politik

Hækkerup beklager, at han ikke fortalte Folketinget om PET-vurdering om Syrien-børn

Justitsministeren burde have delt sin viden om, at børn i Syrien risikerer radikalisering, med Folketingets partier, erkender han. EL vil give ham en næse.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup beklager, at der gik et halvt år, før Folketinget fik kendskab til en trusselsvurdering fra Politiets Efterretningstjeneste om børnene i de syriske fangelejre.

PET vurderede allerede i 2019 – og vurderer stadig – at de 19 børn med tilknytning til Danmark er i risiko for at blive radikaliseret i fangelejrene al-Roj og al-Hol i det nordøstlige Syrien.

Analysen fra PET er, at børnene ikke udgør en terrortrussel grundet deres lave alder, men at »risikoen for indoktrinering og påvirkning forøges, jo længere tid børnene opholder sig i et radikaliseret miljø, herunder i lejrene i det nordøstlige Syrien.«

Den oplysning fik Nick Hækkerup allerede da han tiltrådte som justitsminister i sommeren 2019 og igen i forbindelse med et samråd i september samme år. Men Folketinget fik først nys om PET-vurderingen i marts 2020, da PET’s Center for Terroranalyse selv offentliggjorde en trusselsvurdering.

Det beklager Hækkerup nu:

»Jeg er oprigtig ked af, at vi sidder her nu og har den debat, for jeg har på intet tidspunkt haft et ønske om at forholde Folketinget nogen oplysninger,« sagde han på et samråd tirsdag.

»Hvis jeg kunne spole tilbage, så ville jeg selvfølgelig have sagt det. Det beklager jeg, at jeg ikke gjorde.«

Hækkerup følte ikke behov for at nævne PET-vurderingen den gang, da det i forvejen var »almindeligt kendt i den offentlige debat«, at der var risiko for radikalisering af børn i lejrene, forklarede han. Desuden mente han ikke, at PET’s vurdering var ny, forklarede han.

Støttepartiet Enhedslisten er dog ikke et sekund i tvivl om, at Hækkerup burde have delt PET-oplysningen med Folketinget. Sagen bør udløse en næse til ministeren, mener retsordfører, Rosa Lund (EL).

»Sagen er så alvorlig, at jeg mener, at Retsudvalget bør udtale en kritik af ministeren i den milde ende skalaen,« siger hun.

Det stod ikke klart tirsdag aften, om der er et flertal.

Ifølge Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, kan Nick Hækkerup have brudt ministeransvarlighedsloven, som siger at en minister ikke må fortie oplysninger, der er af væsentlig betydning for Folketingets bedømmelse af en sag. Det er »ekstremt alvorligt«, siger Skaarup.

Hækkerup afviser dog selv, at han har brudt loven.

»Men jeg erkender selvfølgelig, at man politisk kan have den opfattelse, at det havde været relevant at nævne oplysningerne under samrådet (den 6. september 2019, red.). Det forstår jeg, og det anerkender jeg,« siger han.

Snart nyt om evakuering

Lige nu sidder syv kvinder med dansk tilknytning fanget i to kurdisk kontrollerede lejre. Af dem har tre fortsat dansk statsborgerskab, hvor de resterende fire har fået frataget deres statsborgerskab, efter de tilsluttede sig terrorgruppen Islamisk Stat.

Kvinderne har sammenlagt 19 børn, hvoraf de ni er født i Danmark.

En særlig taskforce, som regeringen og en række partier har nedsat, ventes i næste uge at præsentere dens anbefalinger til, om danske børn kan hentes til Danmark uden deres forældre.

Overblik: Her er Syrien-børnene

En 31-årig kvinde med to børn

Moderen er en 31-årig etnisk dansk kvinde fra en by i Nordvestsjælland. Efter at være konverteret til islam rejste hun i 2014 ned til Islamisk Stat i Syrien.

Tilknytning: Hun er dansk statsborger.

Børn: Hun har en datter på fire år. Herudover adopterede hun i 2015 en dreng på fem år. Det er ikke kendt, hvem faderen er.

Status: Familien sidder i al-Roj-lejren. Pigen lider af ptsd. Under den tidligere borgerlige regering blev det forsøgt at få familien til Danmark.

En kvinde og to børn

En 26-årig dansk-iransk kvinde med iranske forældre rejste i 2015 til Syrien for at møde en australsk mand, hun havde mødt på nettet. De blev gift og fik tre børn i Syrien.

Tilknytning: Kvinden har ifølge TV 2 mistet sit danske statsborgerskab og er nu kun iransk statsborger.

Børn: Parret har en pige på fire år og en dreng på to år. Det tredje barn – en dreng – blev dræbt under kamphandlinger i 2019.

Status: Det er uvist, om den danske kvinde og de to børn er i al-Hol eller al-Roj. Manden er i kurdisk fængsel. Kvinden har nægtet at lade børnene flytte til Danmark uden hende.

En kvinde og fem børn

Der er ikke megen information om denne familie. Kvinden er angiveligt i 30’erne og opvokset på Vestsjælland. Hun har seks børn.

Tilknytning: Både kvinden og børnene er angiveligt danske statsborgere.

Børn: Kvinden har seks børn, men det ene barn – en dreng på i dag omkring 15 år – blev i 2019 hentet tilbage til Danmark fra al-Hol-lejren. Drengen var blevet alvorligt såret af et skud i ryggen, som gjorde ham lam i benene. Det skete i forbindelse med Islamisk Stats kampe.

Status: Det er ikke kendt, hvilken lejr familien befinder sig i. Moderen har tidligere sagt til Danmarks Radio, at hun gerne vil til Danmark med sine børn.

Enke med to børn

En 32-årig dansk-marokkansk kvinde fra København rejste i 2014 med sin daværende dansk-irakiske mand til Syrien. I 2015 blev manden dræbt, og hun giftede sig igen.

Status: Moderen har fået frataget sit danske statsborgerskab og er nu kun marokkansk statsborger.

Børn: To drenge på to og tre år, som hun fik med mand nummer to.

Status: Kvinden sidder i al-Roj-lejren med sine børn.

Tvillingesøstre og en søn

To dansk-somaliske tvillingesøstre, som er i begyndelsen af 20’erne, rejste i 2014 på deres danske pas til Syrien. De er født i Danmark, men er opvokset i England.

Tilknytning: Begge har fået frataget dansk statsborgerskab.

Børn: Søstrene blev begge gift i Syrien, og de fik hver en dreng. Den ene søn blev angiveligt dræbt under et angreb. Den anden dreng er i dag fire år.

Jysk par med fem børn

En 33-årig etnisk dansk kvinde, der er konverteret til islam, og en dansk-somalisk mand fra en provinsby i Jylland. Parret – og dets dengang fire børn – rejste i 2014 til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Tilknytning: Moderen er dansk statsborger. Faderen har fået frataget sit statsborgerskab.

Børn: Familien har fem børn mellem 2 og 13 år. Fire er født i Danmark, mens det femte blev født i Syrien.

Status: Moderen og de fem børn sidder i al-Roj-lejren. Faderen sidder fængslet i et kurdisk fængsel anklaget for at støtte IS.

Dansk mand med et barn

En etnisk dansk mand, der i 2013 rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat, fik en syrisk kone og et barn.

Tilknytning: Manden er dansk statsborger.

Børn: En dreng på to eller tre år.

Status: DR mødte manden i efteråret i et fængsel, hvor han tilbageholdes. Den syriske kone og barnet sidder muligvis i al-Hol-lejren.

En pige på fire år

Faderen er den internationalt efterlyste og angiveligt afdøde terrorist Basil Hassan, der i 2013 forsøgte at dræbe islamkritikeren Lars Hedegaard. Dansk-libanesiske Hassan har ifølge USA haft en ledende rolle hos Islamisk Stat. Moderen er en hollandsk kvinde.

Status: Pigen sidder i al-hol-lejren med sin hollandske mor.

Kilder: Udenrigsministeriet, Politiken, DR og TV 2. | Tekst: Jesper Kongstad

Læs også
Top job