Den frivillige ordning med suspenderede vacciner vakler
Ordningen med vaccinerne fra Astrazeneca og Johnson & Johnson er stort set lagt død med de nuværende retningslinjer, lyder det fra en ekspert.
Ordningen, der skal sikre vacciner fra Astrazeneca og Johnson & Johnson til frivillige danskere, hænger reelt i en tynd tråd.
Sådan lyder vurderingen fra flere sider, efter at Sundhedsstyrelsen har sendt en vejledning til ordningen med de godkendte vacciner, der er taget ud af det officielle vaccinationsprogram, i offentlig høring. Årsagen er ifølge bl.a. flere eksperter, at der i vejledningen stilles store og skærpede krav til lægernes information til patienterne – samt at det bliver svært for lægerne at fortolke, hvem der bør have vaccinerne, der er sat i forbindelse med sjældne blodpropper.
Det er stort set at lægge den her ordning død.
»Man gør det simpelthen så svært, at det i praksis bliver umuligt. Det er stort set at lægge denne ordning død,« siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.
Professor og sundhedsøkonom Jakob Kjellberg, Vive, er enig i vurderingen.
»Det gør det kompliceret og dyrt at tilbyde vaccinen til borgerne og vanskeligt at rekruttere læger, der vil stå for dette,« mener han.
Lægernes interesseorganisation, Lægeforeningen, opfordrer sine medlemmer til at være »yderst forbeholdende« med at ordinere suspenderede vacciner, mens Dansk Selskab for Almen Medicin helt fraråder borgerne at tage dem.
Det er et bredt politisk flertal, der står bag ønsket om ordningen. Vejledningen fra Sundhedsstyrelsen er ikke endelig, men hvis den ikke bliver ændret, kan det blive svært at skaffe tilstrækkeligt med læger til opgaven, mener Jonas Nilsen, medstifter af virksomheden Practio, der gerne vil vaccinere gennem ordningen.
»Jeg har ingen holdning til, hvem der må få, og hvem der ikke må få vaccinen. Jeg beder bare om klare retningslinjer, for det er en forudsætning for, at der er læger, der tør deltage,« siger han.
Et andet firma, Carelink, oplyser, at det ikke vil deltage, hvis det nuværende udkast til vejledning bliver realiseret.
Hverken Sundhedsstyrelsen eller sundhedsminister Magnus Heunicke har ønsket at kommentere sagen, med henvisning til at høringsfristen først udløber søndag.