Politik

Aftale om næste genåbningsfase er på plads

Et flertal af Folketingets partier er blevet enige om en aftale om næste genåbningsfase, der blandt andet fører til en udfasning af mundbind.

Artiklens øverste billede
Justitsminister Nick Hækkerup. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Danmark tager et vigtigt skridt i retning af mere genåbning på fredag.

Et flertal af Folketingets partier er nemlig natten til tirsdag blevet enige om en plan for normalisering af fysisk fremmøde på arbejdspladser fra den 21. maj og en delvis udfasning af mundbindskrav og coronapas.

Det bekræftede partilederne på et tv-transmitteret pressemøde i justitsministeriet efter 9 timers genåbningsforhandlinger.

»Det er rigtigt, at vi har lidt stigende smittetal, men epidemien er under kontrol, og det betyder, at vi nu kan åbne yderligere for vores samfund og begynde at lave nogle af de langsigtede planer, der jo skal ende med, at vi får sagt farvel til coronapas og mundbind, og alle de ting, som vi stadig er nødt til at leve under i en periode,« sagde sundhedsminister Magnus Heunicke og tilføjede:

»Det kan kun lade sig gøre, fordi vi bevarer den grundlæggende struktur. Vi bevarer vores coronapas, men vi foretager nogle mindre justeringer, som jeg tror giver god mening for folks hverdag.«

Ifølge aftalen skal coronapasset udfases, når alle over 16 år er tilbudt vaccination. Det vil ifølge vaccinationskalenderen ske i slutningen af august. Vaccinationskalenderen er dog blevet udskudt flere gange. Mundbindskravet bliver ligeledes udfaset, når folk over 16 år er blevet vaccineret.

Fra den 21. maj skal coronapasset fungere på samme måde som et kørekort, når man skal på biblioteket eller til idræt. Det vil ikke blive kontrolleret ved indgangen. I stedet kan man blive bedt om at vise det ved en kontrol.

»Vi kommer til at følge aftalen om udfasning af coronapasset til dørs. Det er ikke rimeligt, at folk skal bruge timevis på at få fornyet coronapasset i tide og utide,« sagde Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Aftalepartierne skal i juni 2021 drøfte erfaringerne med anvendelsen af coronapasset, og der skal udarbejdes en plan for en udfasning begyndende primo juni. I august 2021 aftaler aftalepartierne herefter, hvilke konsekvenser det skal have for coronapasset, at alle borgere, der ønsker det, er færdigvaccinerede.

Partierne er også blevet enige om en plan for gradvis normalisering af fysisk fremmøde på arbejdspladser, som starter den 21. maj 2021 og kører over i alt tre faser.

Udfasningen af hjemmekontorerne skal ske i tre faser. Fra fredag kan 20 pct. vende tilbage, mens det bliver sat op til 50 pct. den 14. juni, hvor formentlig alle over 50 år har modtaget mindst et stik mod coronavirus. Fra den 1. august er det ifølge aftaleteksten planen, at 100 pct. skal tilbage til fysisk fremmøde.

Som aftalt i tidligere genåbningsaftaler hæves forsamlingsforbuddet til 50 personer indendørs og 100 personer udendørs, elever på ungdoms- og voksenuddannelserne kan vende fuldt ud tilbage, og trin 2 i planen for større forsamlinger og arrangementer iværksættes. Partierne er derudover enige om, at de studerende på videregående uddannelser kan vende fuldt ud tilbage.

Kultur-, erhvervs- og idrætsarrangementer kan fremover afholdes med publikum i overensstemmelse med ordningen for større arrangementer med siddende publikum. Ordningerne iværksættes med udgangspunkt i de krav, der følger af anbefalingerne fra Ekspertgruppen.

»Jeg tror, at jeg vil sige det på en anden måde. Fra den 21. maj er natklubber og diskoteker lukkede - alt andet er åbent under en eller anden form. Jeg er rigtig glad for, at vi kommet dertil. Det er ikke sådan, vi har skrevet det, men det er det, der er betydningen af det, der er sket i dag,« sagde De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen og tilføjede:

»Vi er endda også blevet enige om, at vi nu skal i gang med en forenkling og forsimpling af de mange regler, retningslinjer og restriktioner, der så gælder. Det ser jeg meget frem til, men vi er et godt skridt på vejen. Man kan igen komme til sportsaktiviteter som publikum, og der sker rigtig meget på arbejdspladserne og uddannelserne.«

Især lempelserne omkring coronapasset vækker glæde hos Dansk Erhverv, men man ærgrer sig over, at man ikke får indført en såkaldt kørekortsmodel, hvor det er borgerne og myndighederne og ikke virksomhederne, der har ansvaret for, at borgerne har et gyldigt coronapas.

»Det er positivt, at reglerne for coronapasset i visse situationer nu lempes. For eksempel, at man får et gyldigt pas i 14 dage efter første stik. Men det er ingen hemmelighed, at vi langt hellere havde set en model, hvor det er den enkelte borger, der skal sikre, at man har et gyldigt pas. Virksomhederne er i forvejen presset af restriktioner, og det gør det ikke bedre, at de også skal agere kontrolmyndighed,« siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, som kommentar i en pressemeddelelse.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.