Politik

Epidemiolog om genåbning: Vi risikerer at blive dem, de andre ikke vil lege med

Næste fase af genåbningen træder i kraft på et tidspunkt, hvor smittetallene stiger, og hvor vi endnu ikke har set effekt af seneste genåbning, advarer epidemiolog.

Ny fase af genåbning betyder blandt andet, at alle resterende idræts- fritids- og foreningsaktiviteter kan genåbne fra fredag den 21. maj. Epidemiolog havde helst set, at man havde ventet med genåbningen.
Foto: Tobias Nicolai

Som at tisse i bukserne for at holde varmen.

En gammel og slidt floskel er måske den bedste måde at beskrive den plan for næste fase af genåbningen, som et flertal af Folketingets partier blev enige om natten til tirsdag.

Når det bliver sommer, vil vi stå ud som et land med rigtig meget smitte

Viggo Andreasen, matematisk epidemiolog ved Roskilde Universitet

Det mener Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.

»Vi har fortsat ikke set effekten af sidste genåbning, så det er meget modigt,« lyder den umiddelbare vurdering.

Det er alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige, der står bag planen for genåbningen. Næste fase betyder blandt andet, at alle resterende idræts- fritids- og foreningsaktiviteter kan genåbne helt fra den 21. maj.

Derudover vil der gradvist blive lempet på krav om mundbind, mens også coronapasset vil blive udfaset.

Ifølge Viggo Andreasen kan genåbningen ikke undgå at udløse en stigning i antallet af smittede.

»Vi kommer til at se en øget smitte, og så er vi i en situation, hvor vi er i kapløb mellem, hvor hurtigt epidemien vokser, og hvor hurtigt vi får vaccineret befolkningen.«

Og selv om det med genåbningen fortrinsvist vil blive den yngre del af befolkningen, der risikerer at blive smittet, så er det ikke en uvæsentlig konsekvens.

Viggo Andreasen og hans kolleger har lavet beregninger på, hvad konsekvensen af en fuld genåbning vil være - ikke mindst på den yngre del af befolkningen, der bliver vaccineret senest.

Her viser modellerne, at vaccinationerne ikke kan følge med udviklingen i epidemien.

»Det er grupper, der relativt sjældent bliver syge. Men forventningen er, at omkring fire procent vil blive indlagt. Det kan føre til omkring 4.000-5.000 hospitalsindlæggelser hen over sommeren,« siger Viggo Andreasen.

Hospitalsindlæggelser for op mod 5.000 personer er dog formentlig ikke den eneste konsekvens af genåbningerne.

Viggo Andreasen understreger, at Danmark i øjeblikket har et af de højeste smittetal i Europa. Langt de fleste steder er smitten hastigt på vej ned.

Derfor kan en øget genåbning placere Danmark i et skidt lys senere på sommeren.

»Når det bliver sommer, vil vi stå ud som et land med rigtig meget smitte. Så er spørgsmålet, hvordan turiststrømmene bliver påvirket, og hvorvidt andre lande vil tage imod danskere, der ikke er fuldt vaccineret, siger Viggo Andreasen.

»Vi risikerer simpelthen at blive dem, de andre ikke vil lege med,« tilføjer han.

Du sagde, at det er modigt at genåbne yderligere nu. Er det i virkeligheden uansvarligt?

»Modigt er det pæne ord for det, og jeg er en pæn mand, men jeg mener, at det ville have smartere at vente i 14 dage eller tre uger.«

BRANCHENYT
Læs også