Politik

Virkeligheden overhaler politisk aftale om hjemmearbejde

Fredag må virksomhederne begynde at hente hjemmearbejdende ansatte tilbage, men mange er for længst vendt fysisk tilbage på arbejde.

Artiklens øverste billede
Fra fredag må 20 pct. af de ansatte igen komme på kontoret, lyder anbefalingen i politisk aftale. I virkeligheden er mange allerede retur i storrumskontorerne. Foto: Ole Lind

Efter måneders arbejde hjemme foran pc’en og for nogles vedkommende mere end et år blev det med den seneste politiske aftale om gradvis genåbning af samfundet de hjemmearbejdende danskeres tur til at slippe for restriktioner og vende fysisk tilbage på arbejde.

Fredag må 20 pct. af de hjemmearbejdende vende tilbage på kontorerne, fra omkring 14. juni må det fysiske fremmøde nå op på 50 pct., og efter sommerferien må alle vende tilbage på arbejde, hvis det står til politikerne.

En spritny rundspørge blandt offentlige og private ledere viser dog sammen med tal offentliggjort af Statens Serum Institut (SSI), at mange hjemmearbejdende forlængst er vendt tilbage på arbejde.

»Man kan da godt påpege, at det fra på fredag anbefales at komme 20 pct. på kontoret. Det er lavt sat i den situation, vi er i nu, og virkeligheden ligger nok også allerede over det,« siger DI’s politiske direktør Emil Fannikke Kiær.

SSI skønnede i februar på baggrund af bl.a. mobilitetstal, at 1,1 mio. danskere arbejdede hjemme som følge af opfordringen fra myndighederne til, at lade alle, der kunne, arbejde hjemme, Nu vurderer SSI, at 600.000 danskere arbejder hjemme. Dermed er næsten halvdelen af de hjemmearbejdende ifølge SSI vendt tilbage.

Tilsvarende viser en repræsentativ rundspørge blandt medlemmerne af Lederne, at mange ledere både selv er vendt tilbage på arbejde og har kaldt deres medarbejdere fysisk tilbage på arbejde. Undersøgelsen er gennemført mandag og tirsdag i denne uge blandt 932 ledere.

Mens 74 pct. af lederne svarer, at de i en periode har arbejdet hjemme under coronakrisen, er det kun 12 pct. af de hjemmearbejdende, som stadig arbejder hjemmefra hele tiden.

Tilsvarende har 73 pct. af lederne i en periode under coronakrisen haft medarbejdere, som har arbejdet hjemme, men kun 26 pct. af lederne i den gruppe svarer, at alle deres medarbejdere stadig arbejder hjemme.

Arbejdsmiljøchef hos Lederne, Lars Andersen, understreger, at der hele tiden har været tale om en opfordring fra myndighederne, og at virksomhederne har gjort meget for at følge opfordringen, samtidig med at de har forsøgt at tage hånd om medarbejdernes trivsel ved at give nogle mulighed for at komme på arbejde nogle dage og under hensyn til, at der kan være arbejdsopgaver, som nødvendiggør fysisk fremmøde på arbejdspladsen.

»Jeg tror ikke, at der er ret mange private virksomheder, hvor man har ladet alle sidde hjemme hele tiden. Så flekser man og lader nogle møde ind på skift. Virksomhederne har virkelig gjort meget for at holde smitten nede og overholde bl.a. afstandskrav. Virksomhederne har selv en stor interesse i at undgå at få smitten indendøre, og antallet af smitteudbrud på arbejdspladser har jo været forsvindende lille,« siger Lars Andersen.

Han forklarer en del af det øgede fremmøde i rundspørgen med, at der er også er ledere som f.eks. skoleledere og restaurantchefer, som har været ramt af nedlukning, men hvis arbejdspladser nu er genåbnet, hvorfor både lederne og deres medarbejdere nu er vendt tilbage på arbejde.

Emil Fannikke Kiær peger på det samme.

»Der er fandens til forskel på at være en håndværksvirksomhed, hvor der ikke kan arbejdes hjemme, og et ministerium, hvor man med de teknologiske løsninger kan løse opgaven hjemmefra. Derfor er det også fint, at det er anbefalinger, for det giver virksomhederne en god fleksibilitet til at håndtere det,« siger DI’s politiske direktør.

I DI er der alligevel glæde over, at udfasning af hjemmearbejde er blevet en del af genåbningsaftalen.

»Anbefalingen giver en rettesnor til virksomheder og en slutdato. Der er det vigtigt at huske på, at det ikke er omkostningsfrit at have folk siddende hjemme,« siger Emil Fannikke Kiær.

Rundspørgen fra Lederne viser også, at produktiviteten hos de hjemsendte medarbejdere stadig er høj, hvis man spørger deres umiddelbare chefer, mens det ifølge lederne selv er blevet sværere at motivere hjemmearbejdende.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.