Politik

Enhedslisten truer med at udløse valg om fattigdom

Regeringens tilgang til de kommende forhandlinger om sociale ydelser og børnefattigdom får Enhedslisten til at udstede en skarp advarsel op til partiets årsmøde.

Politisk ordfører Mai Villadsen (EL) kan sagtens se et scenarie, hvor vælgerne skal spørges igen, hvis ikke der kommer en god nok aftale om sociale ydelser og børnefattigdom. Foto: Jens Dresling Her ankommer Enhedslistens Mai Villadsen. Folketingets partiledere ankommer til forhandlinger om den næste fase af genåbningen, som begynder 21. maj, i Justitsministeriet i København den 17. maj 2021.. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)

Enhedslisten truer med at udløse et folketingsvalg, hvis regeringen laver et forlig om sociale ydelser med borgerlige partier, eller hvis der slet ikke bliver nogen aftale, som mindsker ulighed og børnefattigdom.

»Det vil være så eklatant et løftebrud fra regeringen, at den risikerer et valg,« siger politisk ordfører Mai Villadsen (EL) op til partiets årsmøde. Meldingen kommer som en reaktion på et interview i Jyllands-Posten, hvor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard for nylig fastslog, at han »helt klart helst vil have et bredt forlig«, som inkluderer borgerlige partier, men at »det kan sagtens være, at man slet ikke kan nå til enighed om noget som helst«.

Klik her og læs hele interviewet, der nu udløser valgtrusler mod regeringen

Statsminister Mette Frederiksen blev efterfølgende foreholdt de udtalelser i Folketingets spørgetime, hvor Mai Villadsen efterlyste en klar melding om, at der skal gøres noget ved børnefattigdom i Danmark. Mette Frederiksen svarede, at »vi må se, om der materialiserer sig et politisk flertal«:

»Det ved vi ikke på forhånd.«

Se klip fra spørgetimen med Mette Frederiksen:

Tilsammen udløser det nu en skarp advarsel fra støttepartiet.

»Bliver der ikke leveret på så afgørende et område, kan vi sagtens se et scenarie, hvor vælgerne skal spørges igen,« siger Mai Villadsen.

Efter valget i 2019 skrev rød blok under på det forståelsespapir, der betød, at Socialdemokratiet fik magten. Her blev det aftalt, at en ny regering skulle »bekæmpe børnefattigdom«, og at det skulle afhjælpes af en ydelseskommission, som snart kommer med sine anbefalinger til et nyt system.

Bagefter venter politiske forhandlinger, hvor regeringen vil stå i et krydspres mellem støttepartier, der kræver et opgør med kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, og en opposition klar til at kritisere, hvis der gives flere penge til arbejdsløse indvandrere.

Det har ikke været muligt at få et interview med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. I en skriftlig kommentar ser han frem til at drøfte ydelseskommissionens anbefalinger. Han udtaler, at regeringens mål er et mere enkelt kontanthjælpssystem, hvor børn vokser op »med mere rimelige forhold«, og hvor der samtidig sikres »en tydelig økonomisk gevinst ved at arbejde«.

Læs også
Top job