Politik

Lars Løkke stifter nyt parti ved navn Moderaterne: »Et moderat parti, der kan fryse stillingskrigen mellem rød og blå blok op«

I anledning af grundlovsdag den 5. juni har Lars Løkke Rasmussen efter måneders tilløb stiftet et nyt midterparti. Navnet bliver Moderaterne. Det bliver »et moderat parti, der kæmper for noget og ikke imod nogen«, siger den tidligere statsminister.

Lars Løkke har flere gange luftet tanken om at danne et nyt parti, siden han kort inde i 2021 meldte sin afgang fra Venstre og efterfølgende dannede et nyt politisk netværk kaldet Det Politiske Mødested. Foto: Gregers Tycho.

Nu er det officielt.

Lars Løkke Rasmussen stifter et nyt parti ved navn Moderaterne.

Det meldte han ud i en tale i forbindelse med grundlovsdag.

Den tidligere statsminister har ad flere omgange luftet idéen om et nyt parti, siden han i begyndelsen af året meldte sig ud af Venstre og efterfølgende dannede et nyt politisk netværk ved navn Det Politiske Mødested.

Ved et grundlovsarrangement afholdt ved Det Politiske Mødesteds lokaler i Herlev fortalte Lars Løkke Rasmussen om visionerne for sit nye parti.

Det bliver »et moderat parti, der kæmper for noget og ikke imod nogen«, siger han.

»Et moderat parti, der kan fryse stillingskrigen mellem rød og blå blok op. Et moderat parti, der forstår sådan for alvor, at stilstand i en verden, der bevæger sig fremad, er lig med tilbagegang. Et moderat parti, der tør tage de svære diskussioner og ikke lader sig styre af den øjeblikkelige folkestemning.«

Blå bog
Lars Løkke Rasmussen, født 1964.
  • Statsminister 2009-2011 og 2015-2019.
  • Formand for Venstre 2009-2019.
  • Meldte sig ud af Venstre den 1. januar 2021.
  • Stiftede det politiske netværk LLR den 8. januar 2021.

Som udgangspunkt vil Moderaterne først se dagens lys som et egentligt parti mod slutningen af året.

»Moderaterne bliver først stiftet efter kommunalvalget. I god tid inden folketingsvalget om to år. Det er i hvert fald plan A. For det skal vokse nedefra.«

»Omvendt, så er man jo nødt til at være beredt, og vi skal ikke fanges på det gale ben, hvis der pludselig er et hurtigt valg,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Valgnævnet har derfor allerede modtaget en ansøgning fra Lars Løkke Rasmussen om navnet Moderaterne, så partiet kan blive opstillet i tilfælde at et tidligt folketingsvalg.

I sin grundlovstale sagde Lars Løkke Rasmussen, at han som udgangspunkt vil vente med at folde Moderaternes partiprogram, mærkesager og kandidathold ud til efter november:

»I respekt for det kommunalvalg, vi som parti ikke kommer til at deltage i.«

Udmeldingen om det nye parti betyder ikke et farvel til Det Politiske Mødested.

»Vi skal fastholde og udbygge Det Politiske Mødested, og ved siden af det har vi brug for et parti, der rækker ud og bygger bro. Et parti, der ikke er i opposition, men i relation,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Før det nye parti vil være at finde på stemmesedlen, skal der indsamles 20.100 vælgererklæringer.

Læs også