Politik

EU-parlamentet giver endeligt grønt lys til digitalt coronapas i EU

Et fælleseuropæisk coronapas skal gøre det lettere at rejse mellem EU-landene. Optimismen er dog afmålt fra dansk direktør for rejsebranchen.

EU-parlamentet har onsdag endelig godkendt et fælleseuropæiske coronapas, der kan bane vej for rejselystne europæere hen over sommeren. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

EU-parlamentet har onsdag endeligt givet grønt lys til et digitalt coronapas i EU, der skal gøre det lettere at rejse mellem landene i unionen.

Det skriver parlamentet onsdag formiddag i en pressemeddelelse.

Af meddelelsen fremgår det, at coronapasset skal træde i kraft 1. juli og foreløbig gælde i et år.

Passet vil være tilgængeligt i både en fysisk og digital version. Af passet vil det fremgå, at indehaveren enten er vaccineret, for nylig er testet negativ eller er raskmeldt efter at have været smittet coronavirus.

Parlamentets medlemmer er blevet enige om, at EU-landene ikke kan benytte sig af egne rejseregler som eksempelvis karantæne, isolation eller test af personer, der har det europæiske coronapas, medmindre det er nødvendigt for at beskytte folkesundheden.

»Parlamentet har i dag sat fart på arbejdet for at genoprette den fri bevægelighed og et fuldt funktionsdygtigt Schengen-samarbejde, mens vi fortsætter med at bekæmpe denne pandemi,« udtaler formanden for parlamentets udvalg for borgerrettigheder, Juan Fernando López Aguilar, i pressemeddelelsen.

Den digitale udgave af coronapasset vil bestå af en såkaldt QR-kode med den relevante information.

Det er planen, at systemet skal kunne samarbejde med nationale certifikater som for eksempel det danske coronapas.

Det var et stort flertal, der onsdag bakkede op om det europæiske coronapas, da der var afstemning i EU-parlamentet.

Men selv om godkendelsen var ventet, er det alligevel noget, der giver smil på læben i den danske rejsebranche.

»Den logiske konsekvens af det her er, at folk vil rejse mere. Og det er ikke bare ferierejser, det er også skolerejser og forretningsrejser, og det vil forhåbentlig også betyde, at der flere, der vil rejse til Danmark,« siger Lars Thykier, der er direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Han understreger dog, at rejselystne danskere ikke nødvendigvis kan forvente, at alle EU-lande vil byde velkommen fra 1. juli, selv om man er forsynet med et coronapas. Således er man i en række EU-lande endnu ikke klar til at tilslutte sig ordningen.

»Vores eneste bekymring er, om man nu også får alle landene med fra starten. Hvert land har op til seks uger ekstra efter 1. juli, hvis man ikke kan nå det, og jeg er selvfølgelig bekymret for, at man af en eller anden grund ikke bliver færdige,« siger Lars Thykier.

Og selv om coronapasset bliver rullet ud i samtlige 27 EU-lande fra 1. juli, så er det stadig ikke nok til at redde sæsonen for de danske rejseselskaber, forklarer direktøren.

»Dels kommer det for sent i forhold til sommersæsonen, og dels dækker det kun i EU, så på feriesiden mangler vi over halvdelen af omsætningen, så 2021 bliver ikke noget godt år,« siger Lars Thykier.

BRANCHENYT
Læs også