Serier

Søren Brostrøm: Det er næsten grænseoverskridende, men nu kan mundbindet droppes – med disse undtagelser

Det går så godt med smittekontrollen i Danmark, at samfundet kan åbnes markant.

Corona rammer verden
Søren Brostrøm var med til at lære danskerne at tage mundbind på, da Sundhedsstyrelsen valgte at anbefale det sidste år - nu er mundbindet ikke længere nødvendigt. Foto: Jens Dresling

Lige så grænseoverskridende det var at bede danskerne om at tage mundbindet på sidste efterår – ligeså grænseoverskridende er det nu, at bede befolkningen være tryg ved at smide de små masker igen.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, er dog overbevist om, at tiden er den rette, og fra på mandag kan danskerne igen droppe mundbindet næsten overalt i samfundet.

»Vi er ikke i tvivl om, at vi nu står i en situation, hvor det rigtige er at gå tilbage fra mundbindene,« siger han på et pressemøde torsdag.

Udfasningen er politiske besluttet, men sker på Sundhedsstyrelsens anbefaling, understreger Brostrøm. Der er nemlig så få smittede i samfundet nu, at fordelen ved at bære mundbind er meget lille. Desuden fungerer coronapasset.

Sundhedsstyrelsen anbefaler dog stadig, at bære mundbind i særlige situationer: Hvis man har symptomer på covid-19, er konstateret smittet eller har været i tæt kontakt med en smittet og er på vej hen til testcentret eller i selvisolation.

Danskerne skal også vente lidt endnu med at give kram og håndtryk, siger Brostrøm.

Han uddyber, at Sundhedsstyrelsen hele tiden betragtet mundbindet som et supplement til andre smittebegrænsende tiltag - ikke en erstatning.

»Vi har ikke været i tvivl om, at mundbindet har givet lidt ekstra smittebeskyttelse,« siger han.

Stor genåbning aftalt i nat

Pressemødet følger i slipstrømmen på nattens genåbningsaftale mellem alle partier på Christiansborg undtagen Nye Borgerlige.

Aftalen betyder blandt andet et farvel til mundbindskravet alle andre steder end i den stående, offentlige transport fra på mandag. Som udgangspunkt bliver alle restriktioner ophævet den 1. september – med undtagelse af coronapasset. Andre restriktioner udfases i etaper indtil da.

Siddende i tog og bus kan tage mundbind af fra mandag

Fra mandag kan danskerne i højere grad lade mundbindet ligge i tasken.

Med en ny aftale er Folketingets partier - minus Nye Borgerlige - nemlig blevet enige om at reducere brugen af mundbind.

Det skal fortsat benyttes i den offentlige transport, men i et mere begrænset omfang end hidtil.

Få styr på de gældende restriktioner i den kollektive trafik her:

Fra 14. juni gælder følgende:

  • Det er ikke længere et krav at bruge mundbind eller visir, når man sidder ned i kollektiv transport (bus, tog, metro, letbane eller færge).
  • Kravet bortfalder også i taxaer, på stationer og perroner.
  • Kravet om mundbind eller visir vil dog gælde stående passagerer og personale i den kollektive trafik. Det skal også på, hvis man bevæger sig rundt i transportmidlerne og ved ind- og udstigning.
  • Alle siddepladser i S-tog kan benyttes.

Fra 26. juni:

  • Begrænsningen i fjernbusser og fjerntog lempes, så alle siddepladser kan benyttes. Der vil dog fortsat være krav om pladsbillet i fjerntoget.

Fra 1. august:

  • Begrænsningen på belægning fjernes helt for metro, busser, privatbaner, regionaltog, S-tog og skolebusser. Det betyder, at endnu flere passagerer igen kan rejse med. Tidligere har S-tog, regionaltog og metro kørt med en belægning på 70 procent, mens fjerntog og -busser har været underlagt en belægning på 50 procent.

Fra 1. september:

  • Ifølge den netop indgåede aftale vil de sidste krav om mundbind ophøre.

Kilder: Transportministeriet

Coronapasset er stadig en afgørende »nøgle« til at kunne gennemføre lempelserne, da passet får de ikke-vaccinerede danskerne til at lade sig teste jævnligt, påpeger sundhedsministeren.

Allerede fra lørdag får serveringssteder lov til at holde åbent indtil midnat, og der må igen sælges alkohol i hele åbningstiden i detailhandlen og kiosker. Få hele overblikket her.

»Aftalen lemper betragteligt på vores restriktioner. Det kan vi kun gøre, fordi vi i Danmark står et rigtig godt sted, og fordi der er fuld turbo på vores vaccination,« siger Magnus Heunicke.

Over 50 pct. vaccineret

Ca. 2,5 millioner personer er nu vaccineret med første stik, hvilket svarer til, at 50 procent af dem, der er omfattet af det nationale vaccinationsprogram, er i gang med deres vaccinationsforløb.

Desuden spiller sæsoneffekten - det gode sommervejr - også positivt ind på smitten.

Statens Serum Institut forventer et »betydeligt« fald i smitten, når sommerferien sætter ind. Det har givet rum til de store genåbning, beretter Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, på pressemødet.

Sundhedsmyndighederne forventer også, at antallet af nyindlagte vil falde yderligere den kommende uge, fordi risikogrupperne er vaccineret.

På længere sigt er målet en mere usynlig epidemikontrol, hvor myndighederne holder et skarpt øje med virus, men hvor danskerne stort set ikke vil mærke kontrol eller restriktioner i hverdagen. For eksempel har SSI store forventninger til overvågning af spildevand til at opdage smitteudbrud.

Vi skal nok stikkes igen

Det er dog også sandsynligt, at befolkningen skal vaccineres igen på et tidspunkt, lyder det fra sundhedsministeren.

»Hvornår det sker, er alt for tidligt at sige, men det er sandsynligt, at der vil være behov for revaccination på den ene eller anden måde,« siger Heunicke.

Læs også