Politik

Kommuner på adressejagt kan kræve bankkunders detaljerede kontoudskrifter udleveret

En lovændring skal give kommuner ret til at forlange kontoudskrifter udleveret fra banker for at finde frem til, hvor folk reelt bor. Også arbejdsgivere skal bidrage i adressejagten.

Artiklens øverste billede
Adgang til kontoudskrifter vil ifølge et lovudspil fra ondenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek lette kommunernes arbejde med at finde frem til, hvor folk bor. Foto: Peter Hove Olesen.

I forbindelse med en opdatering af CPR-loven er indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) klar til at sætte danskernes detaljerede kontooplysninger i spil.

Lovændringen forklares bl.a. med et ønske om at »forbedre kvaliteten af bopælsregistreringen i CPR«, som åbenbart ikke er optimal ifølge Indenrigs- og Boligministeriet.

Som et middel til at sikre mere brugbare oplysninger om folks bopælsadresser lægges der op til, at landets 49 pengeinstitutter fremover forpligtes til at udlevere kontoudskrifter, »i det omfang sådanne oplysninger kan medvirke til at fastlægge den pågældendes bopælsforhold«, og uden at den pågældende person i øvrigt er blevet hørt.

Finans Danmark er betænkelig ved proportionaliteten i forslaget i forhold til de meget vidtgående og personlige oplysninger, der kan fremgå af en borgers kontoudskrifter.

Finans Danmark i høringssvar til ny CPR-lov

Men udlevering af kontoudskrifter med detaljerede oplysninger om indkøb, overførsler og betalinger til f.eks. foreninger og organisationer er ikke vejen frem, lyder det fra bankernes interesseorganisation Finans Danmark.

»Finans Danmark er betænkelig ved proportionaliteten i forslaget i forhold til de meget vidtgående og personlige oplysninger, der kan fremgå af en borgers kontoudskrifter,« fastslår bankernes talerør i et høringssvar i sagen.

Samtidig peger Finans Danmark på, at kontoudskrifter ikke nødvendigvis siger noget om, hvor en borger bor.

Derfor forslås det, at loven ændres til, at pengeinstitutter alene forpligtes til at udlevere oplysninger, som er »relevant for en kommunes afgørelse om bopælsforhold«.

Finans Danmark oplyser videre i sit høringssvar, at pengeinstitutter allerede efter de gældende regler er »forpligtede til at oplyse den adresse, som en kunde har oplyst til pengeinstituttet eller andre oplysninger om en kundes bopælsforhold«.

Det er imidlertid ikke kun kontoudskrifter fra pengeinstitutter, der er i indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Beks søgelys.

Som led i ændringen af CPR-loven foreslås det også, at kommuner uden videre kan kontakte folks arbejdsgiver for at få oplysninger om eventuelle kontaktadresser, som vedkommende ligger inde med.

Er den pågældende person uden arbejde, skal kommunerne have ret til at kontakte tidligere arbejdsgivere om bopælsoplysninger.

Regeringens tanke er, at lovændringen skal træde i kraft den 1. januar 2022.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.