Serier

Mette Frederiksen forventer ikke flere nedlukninger

Den store vaccinetilslutning i Danmark gør det unødvendigt at lukke samfundet ned igen, selvom deltavarianten smitter.

Corona rammer verden
»Hverdagen er heldigvis tilbage langt de fleste steder. Og vi har den klare forventning, at vi kan undgå store nedlukninger fremover, fordi vi har supervåbnet på plads: Vaccinerne,« siger hun. Foto: Ritzau Scanpix

Det er ikke længere sandsynligt, at danskerne igen skal rammes af store nedlukninger på grund af coronavirus.

Det siger statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde med henvisning til, at langt størstedelen af befolkningen er blevet vaccineret.

»Hverdagen er heldigvis tilbage langt de fleste steder. Og vi har den klare forventning, at vi kan undgå store nedlukninger fremover, fordi vi har supervåbnet på plads: Vaccinerne,« siger hun.

Over fire mio. danskere er nu færdigvaccineret, hvilket svarer til 67 procent af befolkningen. 75 procent har fået første stik, viser tal fra Statens Serum Institut.

Det er et flot og højt tal, mener Mette Frederiksen, som dog retter en direkte appel til de sidste uvaccinerede borgere om at tage imod tilbuddet om at blive vaccineret.

»Det er helt og aldeles afgørende, at vi får de sidste med.«

»I løber lige nu en større risiko end på noget andet tidspunkt for at blive smittet,« siger hun.

Forventer tredje stik

Pressemødets formål er at give en status på epidemien oven på sommeren og inden, efteråret kommer. Ikke mindst i lyset af den særligt smitsomme deltavariant af coronavirus, som er blevet den dominerende i Danmark og mange andre lande.

Umiddelbart før pressemødet meddelte Sundhedsministeriet, at regeringen har valgt at støtte virksomheden Bavarian Nordic med 800 millioner kroner til udvikling af en dansk vaccine mod covid-19.

Sundhedsminister Magnus Heunicke – som også deltager på pressemødet – siger, at det forventes, at alle danskere vil få tilbudt et tredje vaccinationsstik mod covid-19 på et tidspunkt. Hvornår det vil ske vides endnu ikke, men det er altså forventningen.

Læs også
Top job