Regeringens største støtteparti siger nej til kommuners ret til at få bankkunders kontoudskrifter
En lovændring skal give kommuner ret til kontoudskrifter fra banker for at finde frem til, hvor folk reelt bor. Men SF siger nej.
En voldsom overreaktion og udtryk for en manglende respekt for danskerne.
Så kontant lyder kritikken fra SF af indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Beks (S) udspil til en ændring af CPR-loven, som vil pålægge landets 49 pengeinstitutter at udlevere kunders detaljerede kontoudskrifter til kommunerne.
Kontoudskrifterne skal bidrage til at fastslå borgeres bopælsadresser, men at bruge kontoudskrifter i den sammenhæng er helt ude i hampen, siger SF-skatteordfører Lisbeth Bech-Nielsen.
»Det er en voldsom overreaktion sådan at overvåge danskerne, alene fordi man vil bekæmpe socialt snyd. Finans Danmark fortjener en tak for at sige, at ministerens udspil er ude af proportioner,« siger hun.
Regeringen er på vej ud på et skråplan med kravet om at få detaljeret viden om, hvordan folk bruger deres penge. Det er jo meget personlige oplysninger.
Meldingen tager afsæt i, at bankernes interesseorganisation i et høringssvar slår ned på tanken om, at banker fremover på forlangende skal udlevere kontoudskrifter med detaljerede oplysninger om bl.a. indkøb, overførsler og betalinger til f.eks. foreninger og organisationer.
»Finans Danmark er betænkelig ved proportionaliteten i forslaget i forhold til de meget vidtgående og personlige oplysninger, der kan fremgå af en borgers kontoudskrifter,« fastslår Finans Danmark i sit høringssvar.
Samtidig peger bankernes talerør på, at pengeinstitutter allerede efter de gældende regler er »forpligtede til at oplyse den adresse, som en kunde har oplyst til pengeinstituttet eller andre oplysninger om en kundes bopælsforhold«.
Forslag til ændring af CPR-loven
Derfor forstår SF-ordføreren slet ikke, at indenrigs- og boligministeren overhovedet ser et behov for at stramme reglerne og så på en måde, der er så indgribende overfor danskerne.
»Regeringen er på vej ud på et skråplan med kravet om at få detaljeret viden om, hvordan folk bruger deres penge. Det er jo meget personlige oplysninger,« siger Lisbeth Bech-Nielsen.
Hun vil nu tage sagen op med indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, da SF, som er regeringens største støtteparti, ikke kan lægge navn til det udspil, som har været sendt i høring.
»Det handler om retssikkerheden for den enkelte. I forvejen er der i dag meget vidtgående muligheder i forhold til at sætte ind overfor socialt snyd. Derfor er løsningen ikke, at udgangspunktet for reglerne er, at alle folk snyder,« siger SF-ordføreren.
Tanken er, at ændringerne af CPR-loven skal træde i kraft den 1. januar 2022.