Politik

Minister vil gøre det forbudt for arbejdsgivere at spørge om alder i jobansøgninger

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard vil sætte en stopper for, at folk bliver fravalgt til et job på grund af deres alder.

Peter Hummelgaard kalder det grotesk, at virksomheder frasorterer ansøgere på grund af alder. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

»Hvad er din alder?«

Det spørgsmål møder mange arbejdssøgende, når de udfylder formularer i forbindelse med jobansøgninger.

Men fremover skal det være forbudt for arbejdsgivere at spørge til alder i forbindelse med jobansøgninger, hvis det står til beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard. Det siger ministeren til TV2.

Udmeldelsen kommer, efter at tv-stationen onsdag kunne fortælle, at en undersøgelse foretaget af konsulenthuset Ballisager viser, at hver femte ud af 1000 adspurgte virksomheder sorterer ansøgere fra alene på grund af deres alder. Det er seniorerne, der bliver fravalgt, viser undersøgelsen.

»For at være helt ærlig synes jeg, det er grotesk. Vi står i en situation, hvor der bliver råbt og skreget efter arbejdskraft, og så kan vi se, at der bliver sorteret seniorer fra, når der bliver søgt job. Alle skal have en fair chance for at blive vurderet på deres kvalifikationer,« siger Peter Hummelgaard til TV2.

Han forklarer, at han allerede har præsenteret sit forslag i de igangværende trepartsforhandlinger mellem arbejdsgivere, fagforbund og regeringen, men det er stadig uvist, om det bliver en del af den endelige aftale mellem parterne.

Formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, håber det ikke.

»Jeg tror ikke, vi får flere i arbejde med flere forbud. Jeg har stor sympati for de borgere, der er +50 og kan have svært ved at få et arbejde. Men i et frit land må arbejdsgivere ansætte, hvem de vil, på hvilke betingelser de vil. Hvis ikke de ønsker at ansætte nogen, der ikke er et længere perspektiv i, så er det op til virksomhederne selv,« siger han til Jyllands-Posten.

Vanopslagh anerkender dog problemstillingen.

»Men et onde retfærdiggør ikke et andet, og det er et onde at komme med forbud og diktere, hvordan private virksomheder skal ansætte nye medarbejdere,« siger han.

LA-formanden har ikke et forslag til en anden løsning på problemstillingen, men mener, at det er op til virksomhederne selv at finde ud af det.

Peter Hummelgaard siger til TV2, at han godt er klar over, at de fleste arbejdsgivere nogenlunde kan regne ansøgernes alder ud ud fra deres cv, hvor blandt andet uddannelsesår måske står noteret. Men ifølge ministeren er det vigtigste i første omgang, at virksomhedernes tvinges til i det mindste at kigge på cv’et, inden ansøgeren bliver kasseret.

Læs også