Størstedelen af blå blok vender tomlen nedad til barselsoplæg
Aftalen vil øremærke 11 ugers barsel til både fædre og mødre.
»Politisk tvang« og et stort »nej tak!«.
Det barselsoplæg, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mandag fremlagde, får hård medfart fra flere partier i blå blok.
Aftalen lægger op til, at der nu bliver 11 ugers øremærket barsel til både far og mor. Hvis ikke de 11 uger afholdes, bortfalder barselsugerne ifølge aftalen, der er et resultat af det EU-direktiv, der har pålagt landene at sikre minimum ni ugers øremærket barsel til fædre. I forvejen har danske fædre to ugers øremærket barsel.
Formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh giver på det sociale medie Twitter udtryk for voldsom utilfredshed med aftalen, der nu politisk skal handles på plads blandt Folketingets partier.
»Øv. Det her er et tilbageskridt for et mangfoldigt og frit samfund med frihed til forskellighed og frie valg for familierne. Lad kulturen udvikle sig uden politisk tvang. “One size fits all” fits nobody!« skriver partilederen.
Hos De Konservative er man – til dels – på samme linje som LA. Partiets finansordfører, Rasmus Jarlov, kalder i et tweet forslaget for tvang.
»Når biologi og frie borgere ikke vil, som ideologien dikterer, vil de totalitære aldrig overveje, om deres ideologi er forkert. I stedet tvinger de mænd på barsel. For de tager efter egen opfattelse aldrig fejl, og borgernes frihed må vige for deres ideologiske projekt.«
Over for Ritzau er partiets politiske ordfører, Mette Abildgaard, dog ikke så hård ved aftalen og kalder den »det mindste onde af flere onder«.
»I udgangspunktet ønsker vi i Konservative slet ikke, at der skal være øremærket barsel. Det er helt på månen, at EU er gået ind og har blandet sig i det her,« siger partiets politiske ordfører og uddyber:
»Når vi nu er tvunget til at indføre en grad af øremærket barsel, så ønsker vi at gøre det så lidt som muligt. Altså lave det, der hedder en minimumsimplementering. Den aftale, som arbejdsmarkedets parter har lavet her, er, så vidt jeg kan vurdere, en minimumsimplementering. Det er det mindste onde af flere onder.«


Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, lagde dog ikke fingre i mellem, da han skulle sætte ord på, hvad partiet mener om forslaget.
»Nej tak! Det her er så nedladende overfor danskerne. Familierne. Lad dog forældrene selv bestemme, hvordan de skal fordele deres barsel!«
Hos Nye Borgerlige er der heller ingen tvivl om, hvorvidt partiet vil stemme for forslaget i den nuværende form.
»Stop med at behandle forældre som små babyer!! Nye Borgerlige siger nej til tvungen fordeling af barsel.«
Blå bloks største parti, Venstre, stiller sig dog anderledes positiv over for forslaget. Her kalder partiets gruppeformand, Karsten Lauritzen, forslaget for »et kæmpe fremskridt«.
»Ny barselsaftale, et kæmpe fremskridt for både mor og far. Og der er ingen tvang, men mere frihed og flere muligheder,« skriver Karsten Laurtitzen.
Et implementeringsudvalg i Folketinget skal nu komme med sine anbefalinger til en aftale. Herefter skal Folketingets partier forhandle om en endelig aftale.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er positivt stemt over for mandagens aftale.
»Jeg er glad for, at DA og FH aktivt har meldt sig på banen for at tage del i at skabe bedre og mere fleksible rammer for forældreorlov i Danmark. Jeg synes også, at de er kommet frem til en model med mange gode takter i,« siger Peter Hummelgaard i et skriftligt citat til Berlingske.
Overfor Ritzau uddyber ministeren, at han håber, at udvalget »også vil tage positivt imod aftalen fra DA og FH«.
»På den baggrund ser jeg frem til gode drøftelser med alle Folketingets partier,« siger han.