Politik

Fagbevægelsen åbner for mere udenlandsk arbejdskraft

Hvis virksomhederne bl.a. tager lærlinge og seniorer, skal de have lettere ved at hente medarbejdere uden for EU, foreslår Metals formand, Claus Jensen.

Artiklens øverste billede
Noget for noget lyder tilbuddet fra formand for Dansk Metal, Claus Jensen. Hvis virksomhederne gør deres og bl.a. tager lærlinge og holder på seniorer, skal de kunne få hjælp til at hente udvalgte medarbejdergrupper i tredjelande uden for EU. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Noget for noget, lyder tilbuddet fra en af fagbevægelsens topfigurer til de virksomheder og arbejdsgiverorganisationer, som igennem længere tid har advaret om akut mangel på arbejdskraft og råbt på politisk hjælp til lettere at kunne hente medarbejdere fra lande uden for EU.

Formanden for Metal, Claus Jensen, er parat til at slække på fagbevægelsens hidtidige modstand mod yderligere lempelser for arbejdskraft fra tredjelande.

»Jeg vil ikke afvise, at der kan være grund til at se på det, og derfor: Hvis virksomhederne lever op til deres forpligtelser og bl.a. tager tilstrækkeligt med lærlinge og har en seniorpolitik, kan samfundet til gengæld gå ind og hjælpe dem med at hente folk i tredjelande til nogle stillingskategorier, som vi kan blive enige om,« siger Claus Jensen.

Han understreger, at manglen på faglært arbejdskraft er reel, og at der ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil mangle næsten 100.000 faglærte i 2030.

Men alt for mange arbejdsgivere tager ifølge Claus Jensen ikke nok lærlinge, sorterer langtidsledige og ældre fra og sørger ikke for, at deres medarbejdere får voksen- og efteruddannelse.

Det er baggrunden for noget for noget-tilbuddet.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard kalder idéen »udmærket«, men understreger, at der er behov for at se på den præcise udformning af hjælpen til de pågældende virksomheder.

Vicedirektør i Dansk Industri, Steen Nielsen, glæder sig over åbningen og har ikke noget problem med modkrav fra fagbevægelsen.

»Det lyder rigtig konstruktivt. Jeg er enig i, at en del af løsningen på manglen på arbejdskraft er flere udlændinge, og de fleste virksomheder forstår godt, at de skal tage deres lærlinge,« siger Steen Nielsen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kalder det »kærkomment« med konstruktive løsningsforslag.

»Det er vigtigt, at vi anerkender virksomheder, som ikke blot kræver, men som udviser samfundssind og går forrest i kampen for et arbejdsliv, der både starter og slutter godt,« siger han i en skriftlig kommentar.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.