Politik

De tyske valgsteder er åbnet for valg om Merkels plads

Klokken 08 er der åbnet for valgstederne i Tyskland. Stemmerne forventes at være optalt natten til mandag.

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

De tyske valgsteder er officielt åbnet søndag morgen klokken 08.

De godt 60 millioner stemmeberettigede tyskere kan afgive stemmer frem til klokken 18, hvor valgstederne lukker, og de første valgstedsmåling ventes at komme.

Alle valgkredse forventes at være talt op på et tidspunkt natten til mandag. I alt er der 299 valgkredse fordelt i de 16 tyske delstater. Stemmerne afgør, hvem der bliver forbundskansler Angela Merkels arvtager efter 16 år.

Op til valget har de bedste bud på Merkels afløser ifølge meningsmålinger været Olaf Scholz fra det socialdemokratiske SPD og Armin Laschet fra Merkels konservative CDU-parti. Partiet De Grønne har også Annalena Baerbock som kanslerkandidat, men hun ligger længere bagude i målingerne.

Olaf Scholz har en lille forkant. Han har som landets finansminister arbejdet sammen med Angela Merkel de sidste fire år.

FAKTA: Sådan forløber valgdagen i Tyskland

Her kan du blive klogere på, hvordan den tyske valgdag forløber:

* 08.00.

Valgstederne åbner over hele landet.

Der er i alt 299 valgkredse fordelt på tværs af de 16 tyske delstater. De tyske vælgere skal vælge mellem 47 partier og 6211 kandidater.

* 18.00.

Valgstederne lukker. De store tyske tv-stationer offentliggør samtidig deres valgstedsmålinger, som plejer at give en god indikation af resultatet.

Ved det seneste forbundsdagsvalg i 2017 stod det allerede her klart, at Angela Merkels konservative havde vundet valget. Det stod dog samtidig klart, at de skulle på jagt efter nye koalitionspartnere.

Ikke lang tid efter klokken 18.00 begynder valgets første resultater at tikke ind fra de forskellige valgkredse.

* Natten til mandag.

Alle valgkredse ventes at være talt op på et tidspunkt natten til mandag. I 2017 var der omkring klokken 04.00 et endeligt resultat.

* Brevstemmer.

Alle tyske vælgere, der ønsker det, kan brevstemme. Brevstemmer skal være modtaget og godkendt af myndighederne senest søndag klokken 18.00.

* Regeringsforhandlinger.

Efter valget skal der forhandles om en ny tysk regering. Det kan trække ud i månedsvis og ventes også denne gang at blive en udfordring. Efter valget 24. september 2017 var den nye regering først på plads 14. marts 2018.

* Delstatsvalg.

Foruden valget til Forbundsdagen bliver der søndag også holdt delstatsvalg i Berlin og Mecklenburg-Vorpommern.

Kilder: Bundestag, Der Bundeswahlleiter, ZDF.

Foreløbig har ingen partier formået at få mere end en fjerdedel af stemmerne i meningsmålingerne op til valgdagen.

Frank-Walter Steinmeier, der er den tyske forbundspræsident, har søndag afgivet sin stemme i Berlin.

Lørdag opfordrede den tyske præsident landets borgere til at stemme, skriver avisen Frankfurter Allgemeine.

- Du bestemmer, hvilken retning vores land skal tage de næste fire år, skriver Frank-Walter Steinmeier i avisen Bild am Sonntag ifølge Frankfurter Allgemeine.

Han nævner en lang række emner, som Merkels arvtager får til opgave at løfte.

- Håndteringen af coronapandemien og dens konsekvenser, bekæmpelse af klimaforandring, digitalisering, uddannelse og sundhed, forsvar og europæisk samarbejde, skriver Steinmeier.

Ifølge Frankfurter Allgemeine forventes en meget høj valgdeltagelse på grund af coronapandemien.

Læs også
Top job