Politik

Danmark har ikke muskler nok til at varetage sine interesser i EU og Nato

Små ambassader i flere EU-lande og få medarbejdere på ambassaderne ved EU og Nato udfordrer Danmarks muligheder for at varetage sine interesser, fremgår det af en analyse fra Udenrigsministeriet. Udenrigsminister Jeppe Kofod vil sende flere diplomater afsted, men det batter ikke meget, lyder det fra opposition og eksperter.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (th.) på vej til Pakistan, som Danmark indgik en aftale med under evakueringen af borgere fra Afghanistan. Situationen i Afghanistan gør, at Kofod har udskudt en udenrigspolitisk strategi på ubestemt tid. Foto: Mads Claus Rasmussen

Danmark sakker bagud, når det gælder mulighederne for at varetage sine interesser både blandt allierede, ved EU og i Nato. Det fremgår af en omfattende analyse fra Udenrigsministeriet.

Analysen, som danner grundlag for en omrokering i Udenrigsministeriet, slår fast, at størrelsen på den danske delegation ved Nato er blandt de mindste, og at det »udfordrer Danmarks mulighed for at præge relevante diskussioner, hvor beslutninger, der kan have afgørende interesse også for Danmark, træffes«. Om EU står der, at »indsatsen for effektivt at varetage danske interesser udfordres af flere forhold, herunder en relativt set lille EU-repræsentation, meget små ambassader i en række EU-lande og fravær i andre«, foruden at der i Udenrigsministeriet i København er relativt få medarbejdere til at håndtere de mange EU-sager. ..

Læs også
Top job