Politik

Spændende slag i vente mellem S og V i Midtjylland til kommunalvalget

I særligt tre midtjyske kommuner kan kommunalvalget blive en gyser, vurderer en analytiker.

Meget er givet på forhånd, når borgmesterposterne i de 19 kommuner i Region Midtjylland skal fordeles efter kommunalvalget den 16. november.

Regionen er traditionelt blevet delt mellem Socialdemokratiet, der primært sidder tungt på de østjyske kommuner, og Venstre, som historisk står stærkt i det vestjyske kerneland.

Det bliver der næppe lavet om på ved dette kommunalvalg, vurderer Mads Brandsen, journalist og analytiker hos nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Magasinet har kigget i spåkuglen og givet sit bedste bud på, hvad der er på spil ved dette års kommunalvalg i hver af landets 98 kommuner.

»Højborgene bliver der ikke pillet ved,« siger Mads Brandsen.

Han regner klassiske V-kommuner som Ringkøbing-Skjern, Viborg og Lemvig for sikre Venstre-bastioner.

I den røde kurv tæller han Aarhus med Jacob Bundsgaard (S) som bykonge og Holstebro, hvor kommunalvalget ligner en »walk in the park« for den populære socialdemokrat H.C. Østerby. Også Randers og Horsens kan regnes for sikre S-kommuner, vurderer Mads Brandsen.

Til gengæld er et magtskifte ikke usandsynligt i Struer Kommune, hvor den nuværende S-borgmester Niels Viggo Lynghøj ikke genopstiller. Kampen står nu mellem tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) og den nye S-spids John Christoffersen.

Også i Skive ventes et tæt opgør mellem de to store borgmesterpartier, når socialdemokraten Peder Christensen udfordrer borgmester Peder Christian Kirkegaard (V). Der er gode chancer for et skifte, vurderer Danske Kommuner.

Herning uden Lars Krarup

I Herning sluttede en æra tidligere i år, da Lars Krarup (V) overdrog borgmesterposten til partifællen Dorte West efter næsten 19 år i spidsen for den stærke, midtjyske kommune. Krarup fik over 11.000 personlige stemmer ved sidste kommunalvalg, og Venstre sidder på et absolut flertal.

Spørgsmålet er, om Dorte West kan udfylde de store sko?

»Det er sandsynligt, at Venstre mister det absolutte flertal – også set i lyset af den landspolitiske tilbagegang – men partiet har et fint samarbejde med DF, De Konservative og De Radikale, så de skal nok beholde borgmesterposten,« siger Mads Brandsen.

Tre navne i spil på Syddjurs

Vil man have yderligere spænding skal man kigge østpå. Til svingkommunen Syddjurs, hvor hele tre navne er i spil som mulig ny borgmester. Både Venstres Claus Wistoft og SF’s Kirstine Bille – begge tidligere borgmestre i kommunen – bejler igen til posten, som lige nu er på socialdemokratiske hænder.

»Syddjurs er hamrende interessant, fordi spillet om borgmesterposten er meget åbent. Den siddende borgmester Ole Bollesen (S) genopstiller ikke, og det er usikkert, om Socialdemokratiets nye spidskandidat Michael Stegger kan holde fast i posten,« siger Mads Brandsen.

Venstre er størst, men kommunen er ikke decideret Venstre-land, påpeger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.