• Opdateret 12/10/2021 kl. 12:14
Politik

Regeringen vil bygge almene boliger på Christiania

Regeringen vil bruge 10 mia. kr. fra fond på at bygge 22.000 flere almene boliger de kommende år. Nogle af dem skal ligge på Christiania, lyder forslaget.

Artiklens øverste billede
Fristaden Christiania skal tages i brug, når Københavns Kommune skal finde plads til langt flere almene boliger, mener regeringen. Arkivfoto: Jonas Olufson

Som et led i målsætningen om at flere borgere skal have råd til at bo i landets største byer, lægger regeringen op til, at bruge milliarder på at bygge flere almene lejeboliger.

Nogle af dem bør ligge på fristaden Christiania i København.

»Vi har foreslået, at der bliver bygget ca. 10.000 kvadratmeters alment boligbyggeri på Christiania. Det har der fra Christiania Fonden ikke været nogen meget stor modstand imod. Så det er i udgangspunktet et godt tegn,« siger boligminister Kaare Dybvad Bek i forbindelse med præsentationen af regeringens boligudspil tirsdag.

»Vi synes, det er helt naturligt, at christianitterne også får glæde af almene boliger,« tilføjer han.

Ifølge udspillet vil regeringen arbejde »målrettet« på at skabe flere almene boliger »såvel i Charlottenlund som på Christiania«. Regeringen vil blandt andet undersøge, om der kan etableres nye almene boliger på en lang række konkrete steder i København såsom Skjolds Plads på Nørrebro, Bispebjerg og på Christiania.

Derudover vil regeringen drøfte med Københavns Kommune, om en andel af de kommende byggerier på den danske flådes gamle base, Holmen i Københavns Havn, skal være almene.

Christianias Byggekontor har endnu ikke hørt om regeringens forslag og har derfor ikke taget stilling til det, oplyser kontoret.

Samme melding komme fra Christianias pressegruppe:

»Vi ved ikke noget om forslaget, så vi må tage stilling til det, når det kommer,« siger talsperson, Hulda Mader til Ritzau.

Jyllands-Posten forsøger at få en kommentar fra advokat Knud Foldschack, som repræsenterer Fonden Fristaden Christiania, der ejer bygningerne på Christiania efter at have købt dem af staten.

10 mia. kr. fra fond

Hovedelementet i regeringens boligudspil er en målsætning om at etablere 22.000 nye, almene boliger frem mod 2035.

Regeringen foreslår at bruge 10 mia. kr. fra Nybyggerifonden, som er en fond, der blev etableret tilbage i 1998 for at kunne yde støtte til byggeri af almene boliger i fremtiden. Pengene kommer fra beboere i almene boliger, som indbetaler et beløb til fonden via huslejen.

De 10 mia. kr. vil regeringen sætte ind i en ny fond, som får navnet ”Fonden for blandede byer.”

Den skal bruges til at understøtte opførelsen af ca. 42.000 nye almene familieboliger, hvilket vil give en forventet nettotilvækst på ca. 22.000 boliger i 2035.

Samtidig vil regeringen give kommunerne lov til at kunne kræve, at helt op til 33 pct. af boligmassen i nye boligområder bliver almene boliger. I dag er tallet 25 pct., men opgørelser har vist, at mange kommuner ikke udnytter muligheden.

Statsminister Mette Frederiksen sagde allerede ved sin tale ved Folketingets åbning i sidste uge, at udspillet vil kunne betyde en tredobling af nybyggeriet af almene boliger alene i Storkøbenhavn.

Hun forestiller sig, at boligerne typisk vil være familieboliger på 80-90 kvm med en husleje omkring 8.000 kr. om måneden.

I boligudspillet lægger regeringen også op til en »hurtig« etablering af 4.000 nye studieboliger. Mulighederne skal dog undersøges i samarbejde med Københavns Kommune, fremgår det.

Kaare Dybvad Bek drømmer selv om mere levende og »sjovere« byer, hvor indbyggerne mødes på tværs af sociale skel, siger han.

»Hvis vi vil skabe balance i hele Danmark, er vi nødt til også at skabe balance i vores store byer. Den balance tipper, når det er svært for almindelige mennesker at finde en bolig, og når nye boligområder er på vej til at udvikle sig til velhaverkvarterer,« siger ministeren.

Hele udspillet kan læses på regeringen.dk.

Mulige placeringer af nye almene boliger i hovedstaden:

Mulige placeringer for nye almene boliger i hovedstadsområdet. Kilde: Regeringen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.