Politik

Saudi-Arabien vil være klimaneutral i 2060

Saudi-Arabien forpligter sig til CO2-neutralitet i 2060 inden for landets grænser.

Mohammed bin Salman er kronprins og defacto leder af kongeriget Saudi-Arabien. Her fotograferet med Ruslands præsident Vladimir Putin, der også vil styre Rusland mod en netto-nuludledning i 2060. Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais

Verdens største olieeksportør, Saudi-Arabien, har netop meldt ud, at man vil være CO2-neutral i 2060.

Det skriver Bloomberg.

Udmeldingen kommer fra den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, i en tale i hovedstaden Riyadh ved åbningen af en klimakonference.

»Vi meddeler i dag, at kongeriget sigter mod at nå netto-nuludledning i 2060 gennem en cirkulær CO2-økonomi-tilgang på en måde, der er forenelig med kongerigets udviklingsplaner og gør det muligt for dets økonomi at diversificere,« skal kronprins Mohammed bin Salman have sagt i en optaget besked ved åbningen af klimakonferencen.

De amerikanske og europæiske nationer har lagt pres på Saudi-Arabien, som er verdens største udleder af CO2 pr. indbygger. Landene vil fremskynde indsatsen for at begrænse emmissioner og investere mere i vedvarende energi.

Ifølge Bloomberg fortalte den britiske premierminister, Boris Johnson, prins Mohammed bin Salman i et telefonopkald d. 11. oktober, at han »håbede at se en netto-nuludlednings forpligtelse« fra Saudi-Arabien.

Den opfordring har kronprinsen taget til sig, og forpligter sig altså nu til CO2-neutralitet i 2060 inden for kongerigets grænser.

Målet om CO2-neutralitet betyder dog ikke nødvendigvis, at Saudi-Arabien skal reducere olieproduktionen, da det kun gælder for territoriale emissioner. De emissioner, der genereres, når Saudi-Arabiens olie afbrændes i biler, fabrikker og kraftværker i udlandet, tæller ikke med, ifølge FN’s klimaregnskabsregler.

Saudi-Arabien er den 10. største udleder af kuldioxid globalt og den største udleder pr. indbygger blandt alle G-20-lande. At blive CO2-neutral vil altså betyde en kraftig opbremsning af emmisioner, der har været stigende de seneste to årtier for kongeriget.

Læs også