Politik

Mette Frederiksen: »Jeg mener ikke, at det var et dårligt råd«

Statsminister Mette Frederiksen fortryder ikke sletningen af sms'er i minksagen, udtalte hun på pressemødet onsdag aften.

Pressemøde i Spejlsalen i statsministeriet med Statsminister Mette Frederiksen og Justitsminister Nick Hækkerup. Foto: Jens Dresling Pressemøde i Spejlsalen i statsministeriet med Statsminister Mette Frederiksen og Justitsminister Nick Hækkerup. Foto: Jens Dresling Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Er du ked af det råd, Barbara Bertelsen gav dig?

Det er det første spørgsmål, der mødte statsminister Mette Frederiksen, efter hun på et pressemøde onsdag aften havde leveret sine indledende pointer om sine slettede sms’er og arbejdet i Minkkommissionen.

Spørgsmålet faldt, fordi statsministeren havde fremlagt, at det var departementschef Barbara Bertelsen, der oprindeligt havde rådet hende til at slå automatisk sletning til sms’er til. Det er netop den automatiske sletning, der har gjort, at Frederiksen ikke har kunnet udlevere sms’er til kommissionen.

»Jeg mener ikke, at det var et dårligt råd,« lød svaret dog fra Mette Frederiksen, som havde fokus på at fremhæve sikkerheden i sletningen fremfor den manglende opbevaring af sms’er.

»Hvorfor i alverden skulle vi modarbejde kommissionen,« lød det derefter fra Mette Frederiksen, med den opfølgende pointe, at hun er af den faste overbevisning, at kommissionen vil nå frem til, at hun ikke kendte til den manglende lovhjemmel.

Statsministeren sagde desuden, at man ikke skal forvente at finde meget andet end »en frisk tone« i de slettede sms’er fra hende og tre nøglemedarbejdere i Statsministeriet:

»Den forestilling om, at vi skriver banebrydende ting til hinanden, når vi sidder lige ved siden af hinanden – sådan forholder det sig ikke. Vores primære kommunikation er samtalen.«

Et par spørgsmål længere henne i pressemødet lød det desuden som en sidebemærkning, at det er fordi regeringen »var i gang med at redde danskernes liv,« og at det er derfor, man ikke havde taget forskellige tiltag undervejs - såsom journalisering af sms’er.

Selve baggrunden for pressemødet og det aktuelle pres på Mette Frederiksen er, at det i forbindelse med Minkkommissionen er kommet frem, at Mette Frederiksen, hendes departementschef Barbara Bertelsen og to yderligere nøglemedarbejdere automatisk har slettet alle sms’er ældre end 30 dage. Dermed også alle sms’ser fra de dage, hvor regeringen vedtog den konsekvente og lovstridige aflivning af alle mink.

Det er sms’er, som Minkkommissionen ellers har forlangt udleveret for at kunne klarlægge forløbet omkring aflivningen.

Op til pressemødet er gået seks dage, siden sletningen af sms’erne kom frem, og statministeren i første omgang ikke ville svare på spørgsmål. Hvorfor, der skulle gå seks dage uden svar, blev hun også spurgt om:

»Nu kommer jeg med en bekendelse: Jeg synes, at det er 10.000 gange lettere at stå på mål for politiske holdninger end en konkret opsætning af min telefon, som var et spørgsmål, jeg dengang ikke havde en kinamands chance for at besvare.«

Flere gange vendte statsministeren også tilbage til en gammel talelinje om, at der ville blive begået fejl - og at det var okay. Hun lovede dog også komplet ærlighed.

»Jeg er landets statsminister - jeg dækker ikke over noget. Jeg har ikke behov for at dække over noget.«

»Jeg har intet problem med at erkende fejl. Jeg tror ikke på, at vi kan komme igennem en krise - det blev mit lod - uden at begå fejl. Hvis jeg havde sagt i marts, at det vigtigste var ikke at begå fejl, så havde der været flere døde.«

Læs også
Top job