Politik

Venstre-formand Jakob Ellemann kommer med hård kritik af statsministeren efter pressemøde om sms'er i minksagen

Jakob Ellemann-Jensen mener ikke, at statsminister Mette Frederiksen svarede fyldestgørende på de spørgsmål, journalisterne stillede på pressemødet onsdag aften.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen stoler ikke på Statsminister Mette Frederiksen. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er ude med kras kritik mod statsminister Mette Frederiksen, efter at hun onsdag aften sammen med justitsminister Nick Hækkerup stillede sig op foran pressen for at svare på spørgsmål om de slettede sms’er i minksagen.

»Det jeg siger nu, er ret vildt: Jeg stoler ikke på Danmarks statsminister,« siger Jakob Ellemann-Jensen til TV2.

Han forklarer, at han ikke mener, at Mette Frederiksen svarede fyldestgørende blandt andet på spørgsmålet om, hvornår den funktion, der slettede hendes sms’er efter 30 dage, blev slået til på hendes telefon.

Tidslinje i sms-sag

11. november 2020: Et flertal i Folketinget beslutter, at der skal igangsættes en uvildig undersøgelse af forløbet omkring beslutningen om, at alle mink i landet skulle aflives. Her stod det altså klart, at dokumenter, møder og kommunikation omkring beslutningen skal vendes og drejes.

10. december 2020: Det besluttes, at der skal nedsættes en såkaldt granskningskommission i form af Minkkommissionen.

23. april 2021: Minkkommissionens arbejdsopgaver er færdigformuleret. Kommissionen skal undersøge, hvem der vidste, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle mink i Danmark, og hvornår de vidste det.

29. April 2021: Minkkommissionen kontakter Statsministeriet og anmoder dem om at gemme relevante oplysninger for kommissionens arbejde, herunder også sms-beskeder.

Juni 2021: Justitsministeriet er i dialog med Kommissionen om de ”udfordringer, som udlevering af sms-beskeder kunne give anledning til, blandt andet på grund af slettede sms-beskeder.” Departementschef i ministeriet, Johan Kristian Legarth, har også slettet sms-beskeder.

Det oplyser Justitsministeriet til Jyllands-Posten den 2. november. Det er uklart, om man også her drøftede, at samme problematik kunne gøre sig gældende i Statsministeriet.

8. september 2021: Statsministeriet gør Minkkommissionen bekendt med, at statsminister Mette Frederiksen, departementschef Barbara Berthelsen, stabschef og tidligere særlig rådgiver for statsministeren, Martin Justesen, og embedsmand Pelle Papes mobiltelefoner havde en automatisk funktion på deres telefoner, der gør, at sms’er slettes efter 30 dage.

13. september 2021: Minkkommissionen kontakter igen Statsministeriet og beder dem gendanne de slettede sms’er.

26. oktober 2021: B.T. skriver for første gang om statsministerens slettede sms-beskeder.

29. oktober 2021: Justitsministeriet meddeler, at man vil bede politiets teknikere om hjælp til at gendanne de slettede beskeder.

3. november 2021: Statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup holder pressemøde for at svare på spørgsmål om de slettede sms’er i minksagen. Her kommer det blandt andet frem, at det var departementschef Barbara Berthelsen, der rådgav Mette Frederiksen til at slå funktionen til, der automatisk sletter sms’er efter 30 dage. Samtidig oplyser Mette Frederiksen, at funktionen med at slette sms’er blev slået til senest i sommeren 2020.

På Twitter fortsætter Venstre-formanden kritikken.

»Uklare og vævende svar fra statsministeren. Kan ikke huske hvornår sletningen blev slået til. Kan ikke forklare hvorfor andre ministre ikke sletter. Og helt uforståeligt at man ikke stoppede sletningen, da man vidste at et flertal i FT (folketinget, red.) ville have undersøgt sagen til bunds,« skriver han i et opslag.

Jakob Ellemann-Jensen er ikke den eneste fra blå blok, der har været ude med riven efter statsministeren og hendes pressemøde.

Også Ventre-formandens partifælle Sophie Løhde, der er politisk ordfører, formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl og Liberal Alliances partiformand, Alex Vanopslagh, er langtfra overbeviste, efter at Mette Frederiksen svarede på spørgsmålene fra journalisterne onsdag aften.

»Jeg sidder tilbage med nøjagtig samme fornemmelse som før; at der fremgår ting i de her sms’er, der vil være medvirkende til at placere et ansvar i Statsministeriet for minkskandalen, og at det er meget belejligt for dem, at de sms’er ser ud til lige nu at være væk,« siger Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Han har allerede kaldt Mette Frederiksen i samråd i sagen. Det er uvist, hvornår samrådet skal foregå, og om hun selv møder op.

Regeringens støttepartier er generelt tilfredse med store dele af Mette Frederiksens svar på pressemødet.

Hos De Radikale mener retsordfører Samira Nawa, at det er godt, at der er kommet flere svar. Hun undres dog stadig over flere ting, skriver hun på Twitter.

»Godt at der kom flere svar til aften ovenpå et lukket forløb, der slider på tillid til politik. Bl.a. langsom udlevering af tlf. og mangel på journalisering vækker fortsat undren,« skriver hun i et opslag.

Læs også
Top job