Politik

Sådan fordeler stemmerne til kommunalvalget sig på landsplan

Konservative fik mest markant fremgang. Dansk Folkeparti er i frit fald. Socialdemokratiet er stadig størst trods tilbagegang. Her er landsresultatet af kommunalvalget 2021.

Kristian Thulesen Dahl (tv) kunne se Dansk Folkeparti få en vælgerlussing, mens Søren Pape Poulsen (th) så sit Konservative få stor fremgang på landsplan til kommunalvalget. Arkivfoto: Jens Dresling

Det blev et brag af et kommunalvalg for Konservative, men der var bestemt ingen grund til jubel hos Dansk Folkeparti.

Sådan må konklusionerne være, efter alle landets 98 kommuner er blevet talt op til kommunalvalget.

På landsplan har Konservative fået 15,23 pct, og det er knap en fordobling ift. forrige kommunalvalg, hvor partiet fik 8,78 pct. Konservative blev landets tredjestørste kommunale parti, fremgår det af tal fra KMD.

Ved forrige valg var Dansk Folkeparti næsten lige så store på landsplan som Konservative med 8,75 pct., men det er langt fra tilfældet nu. Dansk Folkeparti blev valgets helt store taber og fik kun 4,08 pct.

Resultater har også fået formand Kristian Thulesen Dahl til at kalde på selvransagelse.

»Nej, der er ikke noget, der er helligt. Når man foretager en evaluering internt i et parti, skal man være villig til at tage en reel evaluering af hele situationen,« sagde han tirsdag aften til Jyllands-Posten med henvisning til sin egen position som formand.

Socialdemokratiet er gået en smule tilbage ift. seneste valg. Socialdemokratiet fik på landsplan 28,45 pct. af stemmerne, hvilket er en tilbagegang på 4 procentpoint. Socialdemokratiet er dog fortsat landets klart største kommunale parti på landsplan.

Venstre er ligeledes gået tilbage til 21,18 pct. fra 23,06 pct. i 2017. Venstre blev landets andetstørste kommunale parti.

På landsplan blev SF fjerdestørste parti med 7,61 pct. af stemmerne. Herefter følger Enhedslisten med 7,32 pct., Radikale med 5,59 pct, Dansk Folkeparti med 4,08 pct, Nye Borgerlige med 3,57 pct. og Liberal Alliance med 1,38 pct.

Læs også
Top job