Politik

Socialdemokratiet får valglussinger i storbyerne

Socialdemokratiet får valglussinger i storbyerne. Det står klart, efter at resultaterne fra kommunalvalget i Aarhus, Aalborg og Odense er tikket ind.

Fra venstre: Jacob Bundsgaard, Peter Rahbæk Juel og Thomas Kastrup-Larsen, borgmestre i hhv. Aarhus, Odense og Aalborg. Arkivfoto: Mads Andreas Frost, Morten Lau-Nielsen, Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Først Odense, så Aalborg og nu også Aarhus.

Socialdemokratiet har tabt vælgere i de store byer, der er klassisk røde, og hvor det i årevis har været socialdemokrater, der har båret borgmesterkæden.

De styrtbløder vælgere og taber henholdsvis godt 10, knap 12, og 9 procentpoint sammenlignet med valget i 2017.

Men selv om vælgerne langtfra har omfavnet partiet så hjerteligt som tidligere, forbliver Socialdemokratiet størst i de tre danske storbyer.

Og i Aalborg er det lykkedes borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) at sikre sig den tilstrækkelige opbakning til at kunne blive siddende på posten, selv om Socialdemokratiet har lidt, hvad han kalder ”en klar tilbagegang”.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) håber, at der i forhandlinger om konstituering kan skabes et flertal bag at give ham endnu fire år på posten.

Han siger, at han påtager sig ansvaret for nederlaget.

- Det er en stor tilbagegang, og det er noget, vi skal have gransket, siger han til TV 2 Østjylland.

Også i Odense forhandles der natten til onsdag om konstituering, og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) håber at kunne skaffe den fornødne støtte.

Statsminister Mette Frederiksen (S) forsøger at stoppe eventuel snak om, at regeringen skulle have fokus på land frem for by. Der er ”overfortolket ind i en konflikt”, mener hun.

- Nu har vi truffet en masse gode beslutninger, som gavner store dele af Danmark. Og hvis der er nogle i byerne, som siger: ”Hov, nu må I gerne kigge på os. Der er nogle beslutninger, vi gerne vil se på vegne af os”, så lægger vi os i selen for det.

- Det gælder ikke mindst på boligområdet. Alle skal have råd til at bo i byerne, siger statsministeren.

Heller ikke i Københavns Kommune ser det lovende ud for Socialdemokratiet.

Med 80 procent af stemmerne talt op natten til onsdag står partiet til et tilbageslag på ti procentpoint sammenlignet med valget i 2017 samt at miste titlen som det største parti i Borgerrepræsentationen til Enhedslisten.

Læs også
Top job